НОВИНИ

Израел обяви, че е спрял бойци на Хамас да навлязат в страната по море

В Ивицата Газа водата и храната са на привършване, израелската армия показа видеоматериали от първия ден на конфликта

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:04, 25.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Израел обяви, че е спрял опит за инфилтрация на бойци от Хамас по море. Въздушните атаки срещу Газа продължават. Там ситуацията остава изключително тежка - храна и медикаменти липсват. Заради липса на гориво, болниците поемат само спешните случаи.

По информация на контролираното от Хамас здравно министерство в Газа, при израелски атаки, само през изминалите 24 часа, са убити над 700 души. Така общият брой на жертвите сред палестинците е над 6500, а сред израелците - повече от 1400.

18 дни в плен на Хамас

На един от централните площади в Тел Авив са поставени 28 плюшени мечета със снимки на деца и призив за освобождаване. Предполага се, че толкова са децата под 17-годишна възраст, отвлечени от радикалната групировка Хамас при нападението срещу Израел.

Сред фотографиите са и тези на братчетата Кфар и Ариел. Братовчед на майка им - Шири, обяснява, че тя, заедно с децата и съпруга си, са сред онези над 200 души, които Хамас държи. Живеят в кошмар, който продължава вече 18 дни. Лъч надежда имаше вчера.

"Връщането на всеки заложник е невероятно, и ние сме много щастливи. И се надяваме да си върнем и нашите близки. Защото Кфар и Ариел са просто бебета. Кфар е на 9 месеца. Дори не е казал първите си думи", обясни Йоси Шнайдер, близък на отвлечени от Хамас.

Израелската армия показа на повече от 200 чужди журналисти запис с дължина над 40 минути, запечатал моменти от атаката на Хамас. Видеото е компилация от сурови кадри от телефони на жертви и пленени нападатели, както и записи от видеорегистратори на мотори и коли. Кадрите са били толкова тежки, че част от журналистите не са издържали и са напуснали залата.

В Газа - вода и храна почти няма, семействата се обозначават с гривни, за да се разпознават

Али Даба от град Газа е на 40 години, баща на 9 деца. Гривните, които носи, не са аксесоар.

"Решихме да се разделим - две от дъщерите ни и двама от синовете ни останаха със съпругата ми в Газа, останалите деца са с мен - тук, в Хан Юнис. Ако ние умрем, то поне жена ми и останалите деца ще са живи. Всички имаме такива гривни. Ако се случи най-лошото - по тях ще мога да ги разпозная", обясни Али Даба.

Снимки: БТА

Опашките за вода са огромни, храна почти няма, гориво също. Болниците поемат само спешните случаи.

В ранните часове на деня поредният конвой от 20 камиона с хуманитарна помощ е преминал през пункта Рафа от египетска към палестинска територия. От Великобритания към Египет излетя самолет с 21 тона помощи - медицински комплекти, водни филтри и фенери с фотоволтаични батерии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти
МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти
Даниил Медведев ще бъде съперник на Григор Димитров на турнира във Виена
Даниил Медведев ще бъде съперник на Григор Димитров на турнира във Виена