НОВИНИ

Доброволци от Пловдив помагат на семейство, пострадало от пожар в дома им

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 29.11.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци от Пловдив обединиха усилията си, за да помогнат на младо семейство с две малки деца, чиито дом преди десетина дни пострада при пожар. Абсолютно безвъзмездно хората отделят време и средства, за да почистят апартамента, в който на този етап трудно може да се живее.

Кошмарът за семейството на Борислава започнал преди десетина дни. Рано сутринта станало късо съединение, докато децата и съпругът ѝ спели.

Борислава Чернева: "Тръгна от шкафа, след това запали кошарата, той е взел децата, излезнал навънка, почнал да гаси пожара с вода, обаче той станал още по-голям."

Пожарникарите успели да загасят огъня, но щетите са огромни. Семейството няма къде да отиде и живее в хола, където е струпан оцелелият от пожара багаж.

Борислава Чернева: "Разтягаме дивана, спим тук, на малката оправяме детското легло. Опитахме се да измажем. Колкото да не гледаме тези сажди, защото децата са малко травмирани."

От благотворителната организация “Сподели и помогни“ научили за инцидента. В организираната от тях доброволческа акция вече се включват десетки.

"Там, откъдето е тръгнал пожара, са съсредоточени нашите сили, да се избута всичко до панел. Имахме един от доброволците, който е инженер - техник и каза, че инсталацията трябва да се прави наново", каза Мария Тодорова - координатор на групата “Сподели и помогни“.

Сред доброволците, дошли да помогнат, са Росен и Никола:

- Нищо не ми коства да дойда да помогна, чистим стените от черния дим.

- Можеше да са нашите семейства, можеше да са наши близки, не трябва да се подминава.

От районното кметство също обещаха съдействие на семейството. Ще бъде внесено предложение в ОбС за финансова помощ от 3 хиляди лева.

"Социалното подпомагане ще им осигури кошара за детето и допълнително ще отпусне още една помощ от 1500 лева, която да им помогне да възстановят апартамента", заяви Атанас Кунчев - кмет на район "Южен".

От утре доброволците ще започнат ремонт на изгорелия апартамент. А докато условията в него станат поносими за живот, общината ще подсигури подслон за семейството и двете им деца.

Репортаж: Таня Матева, Васил Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет населени места във Великотърновско и тази нощ остават на тъмно
Девет населени места във Великотърновско и тази нощ остават на тъмно
Рядкосрещано геройство: България U15 постигна победа с 8 души срещу Армения
Рядкосрещано геройство: България U15 постигна победа с 8 души срещу Армения