НОВИНИ

Военното крило на Хамас твърди, че е убит най-малкият заложник - 10-месечният Кфир

Хамас е готов на удължаване на примирието в Газа с 4 дни

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:39, 29.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Военното крило на Хамас съобщи, че е убит най-малкият заложник - 10-месечния Кфир. Той е загинал заедно с 4-годишния му брат и майка им при израелски бомбардировки. Израел проверява информацията. Хамас е уведомил преговарящите в столицата на Катар - Доха, че е готов на удължаване на примирието в Газа с 4 дни. Настоящото споразумение изтича утре. Снощи бяха пуснати още 12 заложници в замяна на освобождаването на 30 палестински затворници. За първи път бяха освободени пленници, държани от групировката "Ислямски джихад".

Въоръженото крило на Хамас - "Бригадите Ал Касам" твърдят, че най-малкият заложник - 10-месечният Кфир Бибас е убит заедно с 4-годишния му брат Ариел и майка им при израелски бомбардировки. По-рано израелските власти съобщиха, че 10-месечният Кфир, брат му Ариел и родителите им са предадени от Хамас на друга въоръжена групировка. В Тел Авив снощи се проведе демонстрация с призив за освобождаването им, а чичото на децата се обърна към целия свят с думите.

Йоси Шнайдер - чичо на Кфир и Ариел Бибас: "Това е като списъкът на Шиндлер. Чакаме кой ще оцелее и кой не."

Още една нощ изпълнена със сълзи от радост. Хамас предаде на Червения кръст общо 12 заложници - 10 израелци - 9 жени и един непълнолетен, и двама тайландци.

Радост и сред палестинците. Снощи бяха освободени още 30 затворници - 15 жени и 15 мъже. Сред тях е и 24-годишната Ламес Абу Аркуб. Тя стигна малко след полунощ селото си край Хеброн на Западния бряг, където беше посрещната от родителите си и племенниците си.

Ламес Абу Аркуб - освободен палестински затворник: "Към Хамас, съпротивата и всички хора в Газа - вие сте нашата гордост, дано Аллах ви даде победа над врага."

81 са заложниците, освободени от началото на примирието - всички те жени и деца. 21 от тях са чуждестранни граждани, повечето тайландски земеделски работници. Но над 160 души остават в плен.

В Доха продължават преговорите с посредници Катар и Египет и в присъствието на шефовете на Мосад и ЦРУ. Източник, близък до Хамас, съобщава, че вчера групировката е уведомила преговарящите, че е готова на удължаване на примирието с 4 дни, през които ще бъдат освободени и още заложници, сред тях ще бъдат и първите мъже.

"Разбира се, че искаме да върнем всички заложници у дома. Настоящата ситуация позволява още няколко дни на примирие и освобождаване на заложници. Щом има сериозно предложение на масата, което включва освобождаване на пленници, разбира се, ще го обмислим", заяви Ейлон Леви - говорител на израелското правителство.

Израел вече е подготвил списък с имената на 50 пленници, които трябва да бъдат пуснати, ако има споразумение за удължаване на примирието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията във Варна иззе голямо количество цигари без бандерол
Полицията във Варна иззе голямо количество цигари без бандерол
Люис Хамилтън: Имам надежда, но няма да затаявам дъх
Люис Хамилтън: Имам надежда, но няма да затаявам дъх