НОВИНИ

Израел и Хамас удължиха примирието, разменят още заложници срещу затворници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:22, 28.11.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Удължиха примирието между Израел и Хамас. Няколко часа преди да изтече договореното по-рано четиридневно прекратяване на огъня, Съединените щати и Катар обявиха, че то ще продължи до 7.00 часа сутринта в четвъртък.

Израел е получил списък с десет заложници, които ще бъдат освободени днес. Снощи Хамас върна 11 заложници, а от израелски затвори излязоха 33-ма палестинци.

12-годишният Ейтан Яхаломи вече е в прегръдките на майка си. Той е последният освободен заложник снощи. Футболната фланелка, с която е облечен, напомня за безгрижните дни, преди да бъде отвлечен в кибуца Нир Оз. На 7 октомври майка му и двете му сестри успяват да избягат, а баща му е прострелян, докато се опитва да защити семейството си и все още е в неизвестност.

Всички освободени през четвъртия ден от примирието са с двойно гражданство - френско, германско и аржентинско. Деветте деца и двете жени са в стабилно състояние, потвърдиха от болницата в Тел Авив, където са приети.

Израел твърди обаче, че за заложниците не се полагат грижи. Говорителят на армията Даниел Хагари даде пример с 84-годишната Елма Аврахам, която е в критично състояние след освобождаването й.

"Кой се грижи за останалите заложници в Газа? Повече от 150 мъже, жени, деца, бебета. Кой държи 10-месечното бебе Кфир Бивас? Ще ви кажа. Безмилостни терористи го държат за заложник в Газа. Призоваваме международните организации, най-вече Червеният кръст, да направят всичко възможно да достигнат до заложниците, за да се уверят, че получават необходимата медицинска грижа. Нашите заложници не са изгубени. Ще ги спасим на всяка цена", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

На Западния бряг бяха върнати 33-ма палестински затворници.

Израелската армия използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата, събрала се да ги посрещне. При сблъсъците е убит палестинец. В рамките на сделката Израел пуска от затворите по трима палестинци в замяна на всеки освободен израелски заложник.

"Беше 9 ч. сутринта, когато охранителите дойдоха да ми кажат, че ще има разпит. Сложиха ни белезници и ни изведоха навън. От разузнаването ми казаха, че ще ме пуснат от затвора, но ако направя нещо, пак ще ме арестуват", разказва Абдулазиз Маатан, освободен затворник.

От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърдиха, че е получен списък със заложниците, които ще бъдат освободени по-късно днес и близките им са информирани. На свой ред правителството е одобрило имената на 50 палестинки, които ще бъдат освободени от затворите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем български състезатели ще участват на международния турнир по бадминтон в Кардиф
Седем български състезатели ще участват на международния турнир по бадминтон в Кардиф
Дея спорт се изправя срещу Сен Назер в среща-реванш от 1/16-финалите на турнира "Чалъндж къп"
Дея спорт се изправя срещу Сен Назер в среща-реванш от 1/16-финалите на турнира "Чалъндж къп"