НОВИНИ

Как дигиталната раница помага на учебния процес?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:10, 28.11.2023
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Слушай новината

Какво представлява "дигиталната раница" и как тя помага на учениците по-добре да възприемат учебния материал?

Това е безплатна интерактивна образователна платформа с готови 3D модели, тестове и електронночетими учебници.

По проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж " са отделени 103 млн. лева за развитието новите технологии в училище.

Столичното 20-то училище е един от участниците в проекта.

Час по "Човек и природа" в четвърти клас на софийското 20-о основно училище. Габриела Стоилова преподава за звука и слуха. Показва на децата цигулка. За да направи урока е използвала ресурси от "Дигиталната раница".

Виртуално децата могат да видят дори как струните на цигулката трептят.

"Отскоро използваме дигиталната раница много активно в часовете и те чакат с нетърпения всеки един такъв урок, в който ще имаме 3D изображения, да докоснат и те дъската, да видят как се случват нещата отвътре и отвън", сподели началният учител от 20-о ОУ "Тодор Минков" Габриела Стоилова.

Габриела е преминала обучение как да създава дигитални уроци. Ресурсите, за да направи един такъв урок, взима от специална платформа в "Дигиталната раница".

"Много лесно създавам такива уроци, ползвам ги ежедневно, буквално ми отнема час подготовка, което не е много за мен лично. По принцип преди ми отнемаше много повече време, за да направя една презентация, отколкото сега да създам такъв електронен ресурс в дигиталната раница", каза Габриела Стоилова.

Но какво всъщност представлява "дигиталната раница"? Първо питаме децата.

"Дигитална раница е, според мен, една раница, която ни улеснява да не носим учебници в нашите раници и да не ни е тежко на гърбовете", каза Виктория от 4 клас.

"Онлайн сайт, с който имате достъп до всякакви учебници, уроци и 3D изображения", отговори четвъртокласникът Симеон.

"Начин за по-лесно и забавно учене", сподели Калина.

Какво е "Дигиталната раница" според експертите?

Това е безплатна интерактивна образователна платформа. В нея има готови 3D модели, тестове и, разбира се, качени са уроците от електронно четимите учебници от 1-ви до 7-и клас. От догодина ще могат да се ползват и тези от 8-и до 12-и клас.

"Абсолютно всеки ученик и учител има достъп до нея със своя edu.mon акаунт. И родителите имат достъп до дигиталната раница. Там процесът на регистрация минава по друг път, защото те първо трябва да се регистрират в НЕИСПУО системата като вземат код от класния си ръководител за тяхното дете", разказа експертът от "Програми и проекти" в Министерството на образованието и науката Светослав Насвади.

Идеята на раницата е самите учители да се научат да създават дигитално съдържание. Те могат да го пуснат за национално ползване, което горещо се препоръчва от министерството, могат и да го използват само за своите ученици. В дигиталната раница, чрез системата НЕИСПУО, могат да се видят и електронните дневници.

"Примерно, ако вие сте родител на две или три деца, които са в различни училища и работят с различен дневник, в дигиталната раница тази информация е събрана и вие ще може да ги виждате и трите на едно място", уточни Светослав Насвади.

Какво чисто технологично стои зад "дигиталната раница"?

Министерството е изградило два дейта центъра, които използват облачна технология за съхранение и управление на данните на учители и ученици.

"Това ни позволява по-голяма сигурност и надеждност на тези данни. Какво имам предвид под сигурност? С постоянен мониторинг и поддръжка на самите дейта центрове така намаляваме изключително много риска от кибератаки и неоторизирани достъпи", добави експертът в Дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в Министерството на образованието и науката Георги Стоянов.

"Дигитална раница" е част от проекта "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Той започва през 2019 г. и приключва сега през 2023 г. Стойността му е 103 млн. лева.

"До този момент са изпълнени изключително много дейности по проекта като първоначално беше заложено да се купи достатъчно оборудване, за да се изгради необходимата инфраструктура, върху която в последствие да се качи дигиталната раница, да се създаде edu.mon акаунтите, които са акаунти за цялата образователна система", обясни Светослав Насвади.

Закупени са интерактивни дисплеи, обучени са 8 000 учители. Още 18 000 се обучават в момента как да работят с дигитални платформи. Учителите от 20-то училище също са участвали в проекта.

"Тази година 18 колеги се обучиха успешно. Много колеги работят да създават триизмерни образи, които да ги включват в уроци, създадени конкретно за нуждите на конкретната паралелка и клас", заяви директорът на 20 ОУ "Тодор Минков" Галина Тимова.

Влизаме на дигитален урок и в седми клас. Той е за полярния и субполярния пояс. На екрана оживяват северни елени и бели мечки. Разбираме, че белите мечки всъщност са прозрачни.

"Дългите ѝ косми са кухи и прозрачни и заради самите условия на живот, където се намира тя, се пречупва светлината и при нас изглежда бяла", обясни учителят по география в 20-о ОУ "Тодор Минков" Албена Ангелова.

"Ето, аз също използвам дигитална раница с таблет съм, бих казал, че е доста по-удобно, защото сутрин вместо да губя време да си оправям учебниците, аз просто си пъхам таблета в раницата и освен това е и по-леко", каза седмокласникът Никола Божилов.

Сегашното поколение изисква материалът да се преподава по нов начин, обобщават учителите, и дигиталната раница е част от новия подход.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три български победи при девойките на турнира на клей "Еди Хер" в САЩ
Три български победи при девойките на турнира на клей "Еди Хер" в САЩ
Гледайте полуфиналите от световното първенство по футбол за юноши до 17 г. НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте полуфиналите от световното първенство по футбол за юноши до 17 г. НА ЖИВО по БНТ 3