НОВИНИ

След снежното бедствие: При какви условия домакинствата, останали без ток, могат да търсят обезщетения?

Между институциите възникна задочен спор за това кой какъв контрол трябва да осъществи

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:52, 29.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Домакинствата, които през последните денонощия останаха без ток, могат да потърсят обезщетения, но само при определени условия. По този повод в задочен спор изпаднаха институциите през деня. Започна и прехвърляне на отговорността за това кой е виновен за продължителните аварии на тока в много населени места в страната. Енергийният министър Румен Радев посочи, че са провеждани нужните проверки за зимния сезон и има налични доклади. В енергийния регулатор обясняват, че те следят за инвестиционните планове и общите условия, но не и за техническото състоянието на мрежата.

Според общите условия на дружествата, домакинствата останали без ток, имат право на обезщетения при определени условия.

"Ако захранването не бъде възстановено до 24 ч., дружеството заплаща еднократна компенсация от 30 лв. на всеки клиент", каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

Ако това прекъсване на захранването продължи над 36 ч. тогава за всеки последващ период от 12 ч. се заплаща 20 лв. до възстановяване на електрозахранването. Не трабва обаче да има форсмажорни обстоятелства.

"Бедствието е именно такова обстоятелство, но то трябва да бъде потвърдено със заповед на областния управител. Ако има заповед, че в областта се въвежда извънредно положение, тогава срокът на това прекъсване престава да важи за периода на обявеното извънредно положение", обясни Иван Иванов, председател на КЕВР.

В позиция до медиите от "Електроразпределение Запад" посочват, че дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите:

"Дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол, съгласно Общите условия (ОУ) на договорите за използване на електроразпределителната мрежа. ...Настъпилите аварии са в резултат на непреодолима сила. ...В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите."

За обезщетения за пострадалите домакинства настоява омбудсманът Диана Ковачева:

"Самите ЕРП-та са си написали, че не отговарят в случаи на непреодолима сила, т.е. когато има градушка, обилен снеговалеж, с което те се опитват да изключат своята отговорност. Не смятам, че е справедливо да се позовават на подобна клауза. Те трябва служебно да обезщетят хората, според времето, в което са били без ток, а следователно и без вода. Това е дори малка компенсация за неудобството, което са преживели."

Омбудсманът сезира КЕВР и енергийното министерство. Енергийният министър Румен Радев обясни, че трябва да се преразгледа работата на кол центровете. Предстоят и срещи с редица ведомства:

"Започнали сме в рамките на МЕ първият сбор за констатираните слабости, а те не са малко и ще участват и ЕРП-та."

До края на това денонощие е крайния срок, който министър Радев е дал за отсраняване на всички проблеми с електрозахранването в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО: Русия е натрупала значителен запас от ракети преди зимата
НАТО: Русия е натрупала значителен запас от ракети преди зимата
Стана ясна програмата на Левски до мача с Локомотив Пловдив
Стана ясна програмата на Левски до мача с Локомотив Пловдив