НОВИНИ

Втора зима на война - как изглежда животът на фронта в мразовитото време

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:40, 30.11.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Въздухът е студен, а небето - сиво. Първият сняг в Украйна заваля. Това е втората зима от 22-месечната руска инвазия.

С падането на температурите, условията на бойното поле стават все по-сурови. Листата по клоните на дърветата и храстите вече ги няма. Войниците попадат по-лесно в полезрението на камерите на руските дронове. Заледените пътищата затрудняват придвижването на военната техника.

"Трудно е да стигнеш до позиция за стрелба, а след това е трудно и да си тръгнеш. Сега има кал, после ще има сняг, а хората мръзнат и се разболяват", разказва Беня, командир на военнослужещи.

Убежището на Беня и останалите от неговия отряд е скрито в храсталак. За тях това е втора зима на бойното поле. Скривалището им е съвсем близо до фронтовата линия при град Бахмут - място на едни от най-тежките боеве.

Стените са облепени с изолиращо фолио и плоскости, а между тях се крият мишки. Те прояждат кабелите и дрехите им и изяждат храната, но търсят топлина, също като войниците.

"Спомням си, че миналата зима беше много студено. Когато се върнах за първи път от фронта, облякох всичко, което имах - три чифта панталони, няколко якета. От тогава нося по два чифта чорапи", споделя Джмелик.

Помещението е 20 кв. м. Обзаведено е с двуетажни легла, електрическо захранване от автомобилни акумулатори и най-важното - отоплителна система. Благодарение на нея вътре е около 20 градуса, докато навън температурата пада под нулата.

"Миналата зима работихме по различен начин, почти винаги бяхме на огневи позиции. Работихме по-усилено, имахме повече боеприпаси и дежурехме 24 часа в денонощието. Преди нямахме условия като сега, но сега сме по-добре подготвени", уверен е Беня.

Войниците се надяват това да бъде последната им зима на фронта. Въпреки, че тази зима са по-подготвени, ги очаква студ, кал и много сняг. Прогнозите са, че зимните условия ще намалят скоростта на продължаващата от месеци контраофанзива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха бедственото положение в община Варна
Отмениха бедственото положение в община Варна
Мария Габриел избегна Лавров като си тръгна по-рано от срещата на ОССЕ в Скопие
Мария Габриел избегна Лавров като си тръгна по-рано от срещата на ОССЕ в Скопие