НОВИНИ

Изборът на подуправител на НЗОК стана повод за нов скандал в сглобката (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:07, 30.11.2023
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

В ожесточена словесна схватка влязоха в пленарна зала председателят на групата на ДПС Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Двамата усилено ръкомахаха, думите им не се чуха , но беше видно , че диалогът не е приятелски и миролюбив.

"Застъпете се тука за господин Петков, в момента му се скараха много сериозно преди малко от ДПС, застъпете се, моля ви се", коментира Георги Георгиев - депутат от ПГ на "Възраждане".

"Преди малко се размениха такива думи - добре, че не ги чу българския народ, а само видя картината. И такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление. Излезте отвън и се разберете като мъже. Не викай на мен, господин Пеевски! Основният виновник да стигнем до тази ситуация в държавата се казва Бойко Борисов. Ама сега седи и ви гледа сеира. (Борисов се смее) Предлагам 15 минути почивка, излезте навън и се разберете като мъже, Борисов знае как става, ето тръгна навън, излизайте и вие, разберете се", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Повод за нажежаване на страстите стана изборът на подуправител на Здравната каса, предложен от ГЕРБ-СДС - проф. Момчил Мавров. ПП-ДБ оспори кандидатурата. Точно след избирането му заради обида към "Възраждане" се стигна почти до бой, като депутатите се сбутаха и се наложи квесторите да ги разтърват.

"Това, което се случва в момента е, че има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници. От тази гледна точка ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура", обясни Кирил Петков.

Според Бойко Борисов пък ПП-ДБ не си държали на думата.

"Когато договаряхме този несъвместим модел за Здравната каса, даже мога да кажа неща, които и колегите чуха. Те извадиха един лаптоп, прочетоха едно име на сегашния управител и ние го подкрепихме. Хубав, лош - тяхно предложение, а подуправителят трябваше да бъде излъчен от нас", каза лидерът на ГЕРБ.

Избраният за подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров също коментира случая:

"За първи път чух, че лобирам за частни болници и за секретен доклад на ДАНС наскоро от статия във вестник "Капитал" и сега за втори път в пленарна зала. Никога не съм чувал преди това за това, нито съм бил викан за справки, становища, обяснения по някакъв такъв случай".

Напрежението между ДПС и ПП започна още от сутринта, когато от Промяната излязоха с позиция , в която остро осъждат безпочвените, според тях, критики на Делян Пеевски към премиера. От ПП смятат още, че председателят на групата на ДПС има грешна самооценка за ролята си в държавата. Казват, че не с агресивен пиар, а с поемане на отговорност са извадили държавата от порочния цикъл на неуспешни избори. Пеевски им отговори:

"Денков, както виждате, не може сам да се защити - има нужда от батковците. Той си отива след 3 месеца. Казах ви - тази тема е приключена с Денков. Денков виждаме, че батковците му го пазят. Ами тези батковци от ПП, които са Кирил Петков, Асен Василев - просто достойно нека да заемат премиерското място тогава те. Що са го пратили това момченце да си играе в този кабинет, което е немирно и с играчките не знае какво да прави? Той не знае как да управлява", коментира Пеевски.

Коментар за поведението на премиера дойде и от бившия такъв:

"Когато премиерът започне да отговаря на някого, той го приравнява със себе си. За разлика от Денков, Пеевски е опитен и в момента, в който академикът се хвана на неговите писма и почна да му отговаря той сам се въздигна на нивото на Пеевски", коментира Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отговори лаконично на въпроса докога ще го има това правителство с думите: "докато ни издържат нервите". Борисов не отговори и на въпроса дали след приемане на конституционните промени ще бъде сложен край на този кабинет.

В крайна сметка професор Мавров беше избран с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС. По-голямата част от депутатите на "Възраждане" не гласуваха, както и тези на ИТН. Една обида докара почти до бой депутатите.

"Седят трима, гласуват против. Предполагам, че тука на първия ред - ръководството, а отзад всичките мишоци седят и не гласуват", каза Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Заседанието беше временно прекратено, квесторите се намесиха и напрежението - потушено.

"Дойде отговор и отговорът казва, че тази проверка е прекратена, тъй като няма данни за извършено престъпление", каза Костадин Ангелов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Репликите обаче не стихнаха:

"За пореден път даваме възможност на това правителство, на тази формация да се освободят от оковите на ДПС и на ГЕРБ. Имат перфектната възможност да подадат оставката на правителството", каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Ще се обърна към господин Пеевски, който му набива канчето редовно и, моля ви се, набийте му канчето отново, само от вас го е страх", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

"Беше много срамна работа това правителство като се избираше. Сега обаче тая работа става все по-срамна. Ние сме напът така да катастрофираме заедно, да надигнем една протестна вълна срещу това управление", добави Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Репортери: Десислава Маркова, Милена Кирова
Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България продължава да отговаря на условията за приемане в Шенген
България продължава да отговаря на условията за приемане в Шенген
Христо Стоичков беше определен за №1 в Ла Лига през 90-те години на миналия век
Христо Стоичков беше определен за №1 в Ла Лига през 90-те години на миналия век