НОВИНИ

Удълженото примирие между Израел и Хамас е под въпрос

Трима души загинаха при атака на Хамас в Йерусалим

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:09, 30.11.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Ново удължаване на примирието между Израел и "Хамас" остава под въпрос - малко след като днес двете страни се споразумяха да не подновяват огъня до утре в 7 сутринта, в Йерусалим беше извършено нападение.

Въоръжени мъже убиха трима души и раниха още няколко на оживена спирка, а в ранния следобед палестинската групировка пое отговорност за атаката.

Катар и Египет съобщават, че продължават преговорите за поредно удължаване на примирието - този път с два дни. В опит да посредничи в Близкия изток за четвърти път от началото на войната пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкен.

В 7:30 сутринта в западната част на Йерусалим от бял автомобил слизат двама мъже и откриват огън напосоки по чакащите в час пик на спирката хора. Загиват трима души - жени на 24 и 67 години и равин на 73 години. Ранените са шестима - част от тях тежко.

Атаката е заснета от охранителна камера. Секунди след нападението на място пристига червен автомобил, в който пътуват военни. Заедно с въоръжен цивилен, успяват да неутрализират нападателите, които са идентифицирани като братята Мурад и Ибрахим Немер - палестинци от Източен Йерусалим. Единият от тях е лежал 10 години в затвора за тероризъм.

Хамас пое отговорност и призова за ескалация на съпротивата срещу Израел.

"Случилото се за пореден път доказа, че не бива да демонстрираме слабост, че трябва да говорим на Хамас само през дулото на оръжието и чрез войната", заяви Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност на Израел.

Напрежение имаше и на Западния бряг - кола се вряза в двама израелски военнослужещи на КПП.

Ескалацията става часове, след като Израел и Хамас се споразумяха за ново удължаване на примирието - до утре сутрин. Днес ще бъдат освободени 16 заложници, сред които и един американски гражданин.

В опит да договори траен мир, в Тел Авив пристигна Антъни Блинкен. Американският държавен секретар присъства на заседание на военния кабинет на Нетаняху, след което отпътува за Рамала за среща с палестинския президент Махмуд Абас. Израелският премиер не коментира дали предстои ново удължаване на примирието.

"Както казах и на държавния секретар Блинкен - това е същият Хамас, който извърши чудовищното клане на 7 октомври, същият Хамас, който се опитва да ни убие навсякъде и по всяко време. Казах му, че съм дал клетва да ги унищожа. Нищо няма да ни спре. Ще продължаваме войната, докато не постигнем три цели - да освободим всички заложници, да заличим Хамас и да гарантираме, че от Газа никога повече няма да има подобна заплаха", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

За седемте дни примирие палестинската групировка освободи 102 души. В плен остават над 140.

Междувременно втори ден израелската страна не отрича, но и не потвърждава твърденията на Хамас, че при израелско нападение са убити най-малкият заложник - 9-месечното бебе Кфир, 3-годишното му братче Ариел и майка им Шири.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Панайотов: Всяка една победа носи увереност, очаква ни сериозен мач срещу Хебър
Николай Панайотов: Всяка една победа носи увереност, очаква ни сериозен мач срещу Хебър
"Болница за плюшени мечета" - студенти по медицина запознават децата с лекарската професия
"Болница за плюшени мечета" - студенти по медицина запознават децата с лекарската професия