НОВИНИ

Министърът на културата настоя за повече средства за сектора

Айше Сали
от Айше Сали
19:48, 30.11.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата Кръстю Кръстев не е доволен от бюджета за култура за следващата година. Министерството на финансите иска резултатите да бъдат водещ критерий при отпускането на средства. Депутатите от Комисията по култура обаче се обявиха против пазарния прицнип в сектора и поискаха по-голяма подкрепа от държавата.

Повече от един милион българи ходят на театър, а през първата половина на тази година спектаклите са с 1200 повече спрямо миналата година, показват данните на Министерството на културата.

"В България мисля, че сме на много по-висок процент и се нареждаме сред най-развитите държави сред културните среди и държави", посочи ресорният министър Кръстю Кръстев.

Бюджетът за култура обаче ни поставя на последните места в Европа, въпреки увелчението му за следващата година с близо 20 на сто. В Благоевградския театър например, публиката се е върнала в зала след пандемията. Сега имат и добри печалби от продажба на билети, но това пак не променя картината.

"Нещо, с което всеки ден се борим, е да ни стигнат средствата, дори, за да си платим сметките. Заплатите са изключително ниски на служителите. Ние сме делегирани бюджети, които са обвързани с приходите. Ние имаме сравнително високи приходи спрямо преди и пак едва стигат, за да се справим финансово", посочи Маргарита Мачева, директор на драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.

Обещанията за по-висок процент от Брутния вътрешен продукт във времето, не бяха отразени в разходите на държавата и за следващата година. Министърът на финансите продължава да твърди, че парите трябва да се дават при резултати.

"Пари трябва да се дават там, където има ефект. И ако един музей може да привлече много посетители - примерно ако един музей може да привлече 100 хиляди посетители, а друг - 10 хиляди посетители. Или ако едно читалите седи заключено и отваря веднъж в годината, а друго има 5 танциови състава и два хора - това, което има по-голяма дейност, трябва да получи по-голямо финансиране", посочи финансовият министър Асен Василев.

"За миналата или по-миналата година бяха отпуснати повече пари и тогава културният сектор не можа да ги усвои. Лошо управление, ще кажете. Просто всяка система има капацитет, но ние този капацитет трябва да го развием", каза Кръстю Кръстев, министър на културата.

Голяма част от средствата в заложения бюджет за култура ще покрият увеличението на минималната работна заплата. Средните обаче трябва да догнят тези в другите сектори, за да спре изтичането на таланти и специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 153 делегати от 45 държави ще присъстват на конгреса на Европейската гимнастика в София
Над 153 делегати от 45 държави ще присъстват на конгреса на Европейската гимнастика в София
Нефтохимик 2010 Бургас отново отстъпи на Аркас и отпадна от Купата на CEV
Нефтохимик 2010 Бургас отново отстъпи на Аркас и отпадна от Купата на CEV