НОВИНИ

Културни дейци от цялата страна излязоха на протест заради ниския бюджет и лошото заплащане в сектора

Айше Сали
от Айше Сали
19:21, 06.12.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Култура
Слушай новината

Нов протест на хората на изкуството в цялата страна заради ниския бюджет за култура и ниското заплащане в сектора. Те изразиха недоволството си от отношението на властта към тях както пред Министерството на културата, така и пред Министерския съвет и Народното събрание.

След като се опитаха да влязат в сградата, където течеше правителственото заседание, се стигна до напрежение с полицията.

След редица неизпълнени обещания за извеждането на културата като приоритет и символични протести, творците излязоха на улицата, за да кажат, че "Народ без култура е народ без бъдеще" и поискаха промени.

"На първо място - законодателни промени в закона за развитие на културата, така че нашите институции да ползват средствата, които сами са изкарали. На второ място - увеличаване бюджета за култура. Не на последно място, но важно, е общинските културни институти да бъдат съфинансирани от държавата, да не бъдат оставени единствено на ограничените възможности на общините", каза Станислав Почекански - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

"Хората на културата сме най-ниско платените хора с високо образование в цяла Европа. Културата стъпва на споделените ценности, а когато някой се опитва да стъпче културата, тези, които споделят тези ценности, трябва да му попречат", заяви Ивайло Ненов - режисьор.

Исканията, отправени в Триъгълника на властта, бяха повторени от творци в цялата страна.

"При всяко повишение на минималната работна заплата аз на следващия ден разбирам, че съм почти на минималната работна заплата. Не може така. Твърди се, че имало пари в нашия сектор. Като има пари, да измисли методология тези пари да стигат до нас и да се усвояват ефективно", коментира Симеон Лютаков, актьор.

"Самият бюджет от Министерството на културата да бъде повишен. Към момента той е 0,4%, а ние желаем да бъде вдигнат поне на 1%. Ще имаме финансиране да правим повече спектакли", посочи актьорът Александър Чепанов.

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков и Ивайло Вълчев от “Има такъв народ” се срещнаха с недоволните.

"Ще предложа да бъдат отменени рестрикциите за сценичните изкуства. И ще го направим и да извадим от закона и да ги пратим в Министерството на културата и Министерски съвет те да ги определят, а не да се определят по закон. Има 28 млн. лв. Увеличение, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките", каза Тома Биков.

Никой от Министерския съвет обаче не слезе при протестиращите. След призив за разговори и 10 минутен срок, последва опит за влизане в сградата. Хората на изкуството си тръгнаха обидени и обявиха, че са готови да преминат към ефективна стачка.

Малко по-късно финансовият министър отговори на исканията им.

"Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година, с над 50 млн. за сценичните изкуства и с 28.5 млн. за музеи, читалища и библиотеки. Не знам за какво протестират, явно е, че не може да бъдат увеличени заплатите им с 50% при 5% инфлация. Това очевидно няма да се случи", коментира Василев.

След края на протеста Министърът на културата се срещна с представители на синдикатите. Съгласие не е постигнато. На 18 -ти декември отново ще има протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец продължава към 1/4-финалите за Купата на България след успех над Локомотив Пловдив
Лудогорец продължава към 1/4-финалите за Купата на България след успех над Локомотив Пловдив
Монтана надделя над Дуга в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана надделя над Дуга в Адриатическата лига по баскетбол за жени