НОВИНИ

Израел изтегли преговорния си екип от Катар

Близо 200 са жертвите във втория ден от подновяването на ударите в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 02.12.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Близо 200 жертви във втория ден след подновените удари на Израел в Ивицата Газа. За това съобщават източници на Хамас. Израелската армия предупреди цивилните в някои южни и северни райони да се евакуират.

Камиони с хуманитарни помощи бяха допуснати да влязат в Газа от Египет за първи път след прекратяването на примирието. Израел съобщи, че е изтеглил преговорния си екип от Катар - страната, която посредничи в разговорите за пауза в сраженията.

Израелската армия съобщи, че през последните 24 часа е поразила 400 цели по цялата територия на ивицата Газа. 50 удара са били нанесени в района на Хан Юнис в южната част на анклава. По-рано израелските военни посъветваха цивилните да се изтеглят именно на юг заради собствената им сигурност.

"При първия обстрел ни казаха да се евакуираме на юг, където е безопасно. Сега ни казват да вървим още на юг и в Синай. Това е безсмислено, никъде няма да ходим, ще останем тук, а те да правят каквото искат", каза Абу Уаел Насрала - жител на Газа.

Ударите при Хан Юнис са били най-тежките от началото на войната, твърдят местни жители. Някои от тях се опасяват, че предстои нова сухопътна офанзива. Според Израел сега именно в южната част на Газа се укриват лидери на Хамас.

"Хората живеят в постоянен страх от насилствена смърт, борят се да оцелеят отново с малко храна и вода заради подновяването на боевете", обясни Робърт Мардини от Международния комитет на Червения кръст.

Снимки: БТА

Израел изрази готовност да съдейства за влизането на хуманитарна помощ в Газа.

"Отхвърлям твърденията, че в Ивицата Газа няма безопасни зони, защото ние специално сме определили такива места. Картите са тук. Хората могат да видят къде да отидат. Дали сме тези карти на хуманитарните организации, за да съобразят дейността си по преместване на цивилните в тези безопасни райони", заяви Марк Регев - съветник на премиера Бенамин Нетаняху.

Израел коментира и създаването на евентуална буферна зона след края на бойните действия.

"Израелците никога няма да допуснат ситуацията от седми октомври, при която терористите на Хамас са на самата граница", каза Марк Регев.

Израелската страна съобщи, че е отзовала екипа на Мосад от непреките преговори за пауза в сраженията защото палестинската групировка отказва споразумение, което включва освобождаване на всички жени и деца, държани като заложници.

Израелската армия тази сутрин е прихванала успешно ракети, изстреляни от Газа, в Южен Израел е била обявена противовъздушна тревога, но няма данни за сериозни поражения и жертви.

На границата между Израел и Ливан продължава размяната на удари между израелските сили и бойци на проиранската групировка Хизбула.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парижани не са въодушевени, че градът им е домакин на Олимпиадата през 2024 г.
Парижани не са въодушевени, че градът им е домакин на Олимпиадата през 2024 г.
Италия ще защитава европейската титла на Евро 2024 в група с Испания, Хърватия и Албания
Италия ще защитава европейската титла на Евро 2024 в група с Испания, Хърватия и Албания