НОВИНИ

Край на примирието: Израел е поразил над 200 цели на Хамас през изминалия ден

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:31, 01.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

След 7-дневно прекъсване на огъня сраженията в Газа бяха възобновени. До ранните следобедни часове Израел обяви, че е поразил над 200 цели на радикалната палестинска групировка Хамас.

Най-малко 100 души са убити след края на временното примирие, твърди палестинската страна. Световни лидери и организации изразиха тревога от възобновяването на огъня. Според източници на Би Би Си, преговорите за удължаване на примирието, водени с посредничеството на Катар и Египет, са се провалили.

В 7.00 ч. сутринта сирените в Южен Израел известяват въздушна тревога. Прихванати са ракети, изстреляни от територията на Газа. Израел отвръща по въздух и суша.

"За съжаление Хамас реши да прекъсне паузата във военните действия, след като - въпреки обещанията, не пусна жените и децата, които са взети за заложници, и поднови ракетния обстрел", каза Ейлон Леви, говорител на израелското правителство.

Най-масирани са атаките в района на Хан Юнис и Рафа, които се намират в южната част на ивицата Газа. С листовки населението беше призовано да напусне определени райони, в които се очакват тежки сражения. Посланията на израелската страна завършват с изречението "Бяхте предупредени". Хората в Газа обаче са в безизходица.

"От началото на войната се местим - от място на място, от север на юг, сега - кой знае накъде?! Няма ток, вода, храна. Имам чувството, че още не сме видели най-лошото", каза Гасан Ал-Кудра, вътрешно разселен в Хан Юнис.

Ситуацията в болниците е отчайваща - няма медикаменти, те са препълнени с ранени и търсещи убежище.

С напредването на деня атаките от двете страни не спряха. Ракети поразиха автомобили в кибуц, близо до границата с Газа. Ударите в района на град Газа също не спират.

Световни лидери и организации изразиха съжаление за прекратяване на примирието.

"Възобновяването на сраженията в Газа е катастрофа. Призоваваме всички държави, които имат влияние върху враждуващите страни, да удвоят усилията за прекратяване на огъня - по хуманитарни причини и в името на защитата на човешките права", каза Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисариат за човешките права на ООН.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган определи нападенията на Израел срещу Газа като "престъпление срещу човечеството". По време на седем дневното примирие бяха пуснати над 100 заложници - израелци и от други националности, и бяха освободени 240 палестински затворници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха 73-годишна шофьорка с над 2 промила алкохол в кръвта
Хванаха 73-годишна шофьорка с над 2 промила алкохол в кръвта
Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си
Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си