НОВИНИ

Доза помирение във властта: Управляващите рестартират избора на регулаторните органи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:02, 01.12.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Обрат в отношенията в управлението:

  • Премиерът Николай Денков постави условия към ГЕРБ, поиска механизъм за взимане на решения в управлението и критикува избора на подуправителя на Здравната каса.
  • И участниците, и подкрепящите управлението се разбраха да подпишат такъв регламент.
  • Новоизбраното ръководство на НЗОК беше призовано да подаде оставка.
  • Управителят и подуправителят на касата се вслушаха в призива и депозираха оставките си.

Доза помирение във властта на фона на няколко седмици остри критики от ДПС към премиера Денков и взривилия вчера пленарната зала скандал с избора на подуправител на здравната каса.

Вчера изборът на подуправител на касата провокира в пленарната зала остри реплики, ръкомахания, стигна се почти до бой. "Продължаваме промяната" се противопостави на номинацията с аргументът, че има сигнали на ДАНС срещу кандидата на ГЕРБ -СДС. Те опровергаха тези твърдения, но това наложи днес премиерът академик Денков още сутринта да ги призове да подпишат ясни механизми за това как ще взимат решения оттук нататък.

Да се върнат в правия път - за това призова ГЕРБ-СДС премиерът. Поясни, че договорките с ГЕРБ са хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни. Отказа да коментира отношенията си с Пеевски.

"Както виждате, аз съм доста добре с нервите. Изобщо не ме интересуват дребните заяждания и дребните провокации, които са всекидневни. Мен ме интересува да вървим в правилната посока. Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока и тук сме единодушни. Вчера говорихме с ръководителите на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл", каза премиерът тази сутрин.

Отговорът дойде малко по-късно. Заради вчерашния скандал ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ призоваха управителя и подуправителя на здравната каса да си подадат оставките.

"Взехме решение, че вчерашната процедура не е добър пример. Затова се разбрахме да започнем разговор за регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулатори, което да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението", заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

"Мисля, че след вчерашния ден показването на мускули, както се казва в политическия език, води до там, че всички потъваме в една говорилня, която по никакъв начин нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент - точно обратното. Затова проведохме час и половина разговори. Бюджетът на здравната каса ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен", увери лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на групата на ДПС Делян Пеевски също е бил на срещата. ДПС ще подпише механизма и ще участват с номинации за регулаторни органи.

"Бяхме на разговора. Разумно е да се направи този регламент с партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това нещо - в регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Иначе пак подчертавам: в управлението, изпълнителната власт няма да се включваме нито на ниво министри, нито на заместник - министри - да е ясно. Видяхте колегите в какъв състав дойдоха - да е ясно кои са управляващите. Ние само подкрепяме", каза Пеевски.

Лидерът на БСП определи днешното поведение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ като "висша форма на лицемерие".

"Вчера се избиха за подуправителя, казаха си думи, които са нечувани. От трибуната се замеряха с обвинения - подуправителят ви е по-корумпиран от управителя ни. И днес се прегърнаха и вкупом ще ги молят и двамата да си подадат оставките - лицемерие, дъно в държавното управление", каза Нинова.

Корнелия Нинова беше готова да се обзаложи , че примирието ще е до конституцията, когато очаква нов взрив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си
Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си
Велосипедист почина след инцидент с камион
Велосипедист почина след инцидент с камион