НОВИНИ

Народното събрание прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО (ОБЗОР)

Премиерът Николай Денков разясни и дали ще се продават чрез бюджета държавни земи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:41, 01.12.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината
  • Депутатите приеха на първо четене бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.
  • И в двата текста се очаква да бъдат направени корекции преди окончателното им гласуване.
  • Пред народните представители премиерът Николай Денков даде разяснения по въпроса дали ще бъдат продавани държавни земи чрез бюджета

Денков: Няма да се продават държавни земи

Премиерът Николай Денков даде повече светлина по казуса ще бъдат ли продавани държавни земи чрез бюджета. Той призна, че разговори по темата е имало на ниво кабинет.

"Първо, няма да се продават земи, тази тема е приключена. Каквито и писма да са разменяни между министерството на финансите и министерството на земеделието, аз говорих и с двамата министри, никой от тях няма нито желание, нито намерение, всъщност няма и финансова изгода да се продават тези земи", каза министър-председателят.

От думите му стана ясно, че е искано становището на земеделският министър от финансовия.

"Напълно нормално е да си пишат министри - единият да попита трябва ли, може ли да се продава земя, другият да му каже - не, не може да се продава. И с това да се реши проблема. Това е нормално, така работят институциите", изтъкна Денков.

Бюджетът на НЗОК

Задължителни корекции между първо и второ четене ще има в закона за бюджета на здравната каса. Очаква се да не бъде коригирана план-сметката, а заключителните разпоредби към нея. Именно там е заложено, че обществените поръчки от здравното министерство се прехвърлят към здравната каса.

Според финансовия министър Асен Василев това ще изсветли процедурите. Според ГЕРБ-СДС обаче ще се случи точно обратното. От партията бяха категорични, че няма да подкрепят тези текстове, ако не бъдат променени.

Депутатите днес приеха закона за бюджет на здравната каса като от ГЕРБ-СДС гласуваха под условие, че той бъде променен преди второ четене.

"Категорично ние няма да подкрепим между първо и второ четене параграфи 11 и 16 в бюджета на НЗОК", каза председателят на комисията по здравеопазване Костадин Ангелов, от ПГ на ГЕРБ СДС.

"Бюджетът на здравната каса - там има две мерки, които са свързани с това да могат да се разходват по по-прозрачен начин парите на здравната каса", аргументира се финансовият министър Асен Василев.

Срещу план-сметката за здраве очаквано днес гласуваха от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".

"За пореден път прави впечатление, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата, с всяка следваща година, достъпът на гражданите до здравеопазване си остава винаги един и същ", каза Маргарита Махаева, ПГ на "Възраждане".

"Този бюджет остава далеч от перфектният бюджет, който българското здравеопазване очаква от дълго време - бюджет, който да дава решения поне за основните проблеми в системата на здравеопазването в страната", заяви Георги Гьоков, ПГ на "БСП за България".

"Няма как да подкрепим този бюджет поради липсата на цялостна визия за промяна. Промените са твърде скромни и несъществени, които не водят до радикална промяна в цялата структура", посочи Станислав Балабанов, ПГ на ИТН.

Законопроектът беше защитен от ПП-ДБ и от здравния министър.

"Откровено казано не мога да разбера защо ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз следя бюджетите на здравата каса от 15 години и това е най-добрият бюджет", посочи Христо Хинков, министър на здравеопазването.

Бюджетът на ДОО

Промени се очакват и в бюджета на общественото осигуряване, но все още партиите не са дали заявка какво планират да променят. Депутатите приеха без особени спорове законопроекта. Срещу него гласуваха от опозицията.

"Политиката, която ние водим, е цялостна, защо дори с по-добър бюджет аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем модерна европейска страна с ниски, дори нулеви нива на бедност", каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Другата седмица депутатите ще гласуват на първо четене и закона за държавния бюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив се наложи над Арда с два гола след почивката
Ботев Пловдив се наложи над Арда с два гола след почивката
Красимир Дунев: Благодаря за възможността да организираме този форум
Красимир Дунев: Благодаря за възможността да организираме този форум