НОВИНИ

Подновиха военните действия: 30 убити палестинци при израелски атаки

Не удължиха примирието, Хамас е нарушил споразумението

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:20, 01.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Примирието между Израел и Хамас не беше удължено. То изтече тази сутрин в 7 часа. Израелското военно командване обяви, че подновява военните действия в Ивицата Газа, защото Хамас е нарушил споразумението.

Палестинските здравни власти съобщават за около 30 убити палестинци при израелските атаки през последните часове.

Обстрели, взривове, сражения - войната, която беше оставена на пауза за 7 дни, отново се разрази. Малко преди да изтече примирието тази сутрин Израел е прехванал ракета, изстреляна от анклава. Заради атаката израелските селища край Ивицата Газа осъмнаха със сирени.

Войната между Израел и Хамас се поднови с удари по цели на Хамас. Палестинските власти съобщиха, че израелски ракети са ударили Хан Юнис. Има информация за сражения в град Газа. Кореспондентът на Франс прес в анклава съобщава, че в южната част на Ивицата се чуват летящи дронове.

В последния ден от примирието Хамас освободи още 8 заложници. В замяна властите в Тел Авив пуснаха на свобода 30 палестински затворници.

След повече от 50 дни на молитви, скръб и отчаяние, родителите на Мия научиха, че дъщеря им е в последната група освободени пленници.

По време на примирието бяха освободени 105 заложници. А Израел пусна на свобода 240 палестински затворници. В плен на групировката остават още 145 души. Израелските власти съобщиха, че сред неосвободените заложници има 3 деца и 10 души на възраст над 75 години.

Оръжията между Израел и Хамас заглъхнаха за 7 дни. Така изглеждаше Ивицата Газа по време на примирието. В Деир ал Балах в централната част на анклава местни жители излязоха на плажа и на риболов.

"Разрешават ни да ловим риба само в зона от 1 миля. Ако отидем по-далеч, те стрелят срещу нас".

Спокойствието през изминалите 7 дни е измамно, обяснява израелски войник.

"Усещането е сякаш си на пауза. Но ние сме във война".

Катар и Египет ще продължат преговорите за освобождаване на заложниците. Дали скоро ще има ново примирие засега никой не смее да прогнозира.

Американският държавен секретар, който вчера посети Израел и Западния бряг, отново увери властите в Тел Авив в пълната подкрепа на Вашингтон, но призова за "повече ефективни стъпки за защита на цивилното население в Ивицата Газа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенербахче сложи край на победната серия на Реал Мадрид в баскетболната Евролига
Фенербахче сложи край на победната серия на Реал Мадрид в баскетболната Евролига
Лекоатлетът Тихомир Иванов започна благотворителна инициатива
Лекоатлетът Тихомир Иванов започна благотворителна инициатива