НОВИНИ

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за регулаторите и бюджета, искат оставката на новото ръководство на НЗОК

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 01.12.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили да изготвят регламент, по който да се избират регулаторите. Целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправител на здравната каса вчера.

Заради постигнатото съгласие лидерите на двете формации призоваха новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може изборът им да мине по новия регламент.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова

Все още не е ясно колко време ще отнеме изготвянето на механизма за избор на регулаторните органи. Договорката е да не се правят назначения преди регламента да е готов.

"Заради опорочения избор на ръководството на НЗОК ще отправим молба към двамата да направят крачка назад без това да е свързано с някакъв укор към тях, с благодарност за готовността им, за да можем да стартираме процедурата начисто по новия регламент. Всички останали назначения ще изчакат този регламент", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

На срещата е потвърдена и подкрепата към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и към цялото правителство. Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев.

"Туко що разбрахме, че последния месец имаме с над 1 млрд. събрани от ДДС приходи. В момента дефицитът е 0,6%, сега отиват на среща с германското ръководство, за да търсят подкрепа за еврозоната. Доста неща за данъчните закони си говорихме конструктивно. И когато водим едни нормални разговори без истерия и крясъци от първия ред, можем да намерим консенсус по всички теми", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи законите по Бюджет 2024, включително и този на НЗОК.

"След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент, точно обратното. Затова проведохме час и половина разговор - бюджетът на касата и на държавата ще бъдат подкрепени. Водим с Христо Иванов разговор за конституционната реформа, той е водещ там и там ще ни трябва и ДПС. Така че се договорихме по всички въпроси", каза Борисов.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че за първи път от над 20 години през ноември държавата събира повече данъци, отколкото е похарчила и ще има намаление на дефицита от 0,8% на 0,6%. Това, по думите на Василев, ни позволява съвсем спокойно да се поберем в изискването за 3% дефицит.

"Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат. Събираемостта се вдига значително, така че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложеното. Има ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща да се договорят за данъчните закони, но това е една стабилна основа за нашата основна цел за догодина - да влезем в еврозоната", заяви Василев.

На разговорите е присъствал и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Бяхме на разговора. Разумно е да се направи този регламент с партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това нещо. Ще се включим в регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Иначе пак подчертавам: в управлението, изпълнителната власт няма да се включваме нито на ниво министри, нито на зам.-министри - да е ясно. Видяхте колегите в какъв състав дойдоха - да е ясно кои са управляващите. Ние само подкрепяме", каза той.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова проверка в мазето на апартамента с опасните вещества в "Люлин"
Нова проверка в мазето на апартамента с опасните вещества в "Люлин"
Янко Илиев и Ангел Димитров влизат в битка за финалите на световното първенство за юноши и девойки в Ереван
Янко Илиев и Ангел Димитров влизат в битка за финалите на световното първенство за юноши и девойки в Ереван