НОВИНИ

СОС отново без председател - на какви компромиси са готови партиите?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:13, 01.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

След поредния провал при гласуването на председател на СОС, днес от ПП отново ще отправят покани за пореден кръг преговори.

Емилия Ангелова от ПП каза в студиото на "Денят започва", че очаква всички групи да се включат в четвъртия кръг на разговори, като ще получат покани още днес. Тя каза и че досега ГЕРБ не са отговаряли на поканите. Според Прошко Прошков, ГЕРБ-СДС няма да са нотариуса, който ще завери сделката между "Продължаваме Промяната" и Борис Бонев да стане председател на Общинския съвет. Според местната коалиция "БСП за България", към този момент компромис е невъзможен. Има и предложение от ИТН да се избере временен председател за шест месеца.

Емилия Ангелова, ПП: "Надявам се този пък всички да се отзоват. Продължаваме с разговорите, и се надяваме на следващото заседание колегите да не излизат по средата на заседанието от залата, а да продължим диалога, т.е. да не се случва това деструктивно поведение, което видяхме вчера. И призоваваме всички, които твърдят и твърдяха, че са срещу предишното управление и модел, да го покажат следващия четвъртък."

Прошко Прошков, ГЕРБ-СДС: "Първо да изясним коя е първата група в Общинския съвет, какво изповядва, защото Кирил Петков ни призова и с помощта на нашите ръководства г-н Терзиев беше подкрепен на втори тур, за да не дойде Путин в София в името на БСП. Първата работа след втори тур на Бонев беше да призове БСП за разговори и да каже, че с ГЕРБ няма желание да говори. Няма лошо. Ние не искаме да ставаме нотариуса, който ще завери сделката между ПП и господин Бонев да става председател на Общинския съвет."

Николай Велчев, “БСП за България”: "Ние не се фокусираме върху личността на един човек, защото е политическо решение кой ще бъде председател на СОС. За нас е важно Васил Терзиев да изготви своята управленска програма за мандата, за да видим къде се ориентира на политическото пространство."

Пламен Данаилов, ИТН: "Ние предлагаме практично и рационално решение – да изберем председател на СОС за 6 месеца. През това време да се уточни кой с кого иска да управлява. След това да се избере председател на политически принцип, защото само тогава ще можем да отпушим работата на местния парламент."

Вижте във видеото целия дебат в студиото на "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив се запали на гара Тулово (Снимки)
Локомотив се запали на гара Тулово (Снимки)
"Истории от Олимпийските игри" - брой 5 (ВИДЕО)
"Истории от Олимпийските игри" - брой 5 (ВИДЕО)