НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене и бюджета на ДОО

По-рано днес НС прие на първо четене бюджета на НЗОК

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:43, 01.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Народното събрание
Снимка: БТА
Слушай новината

Със 135 гласа "за", 30 - "против" и 30 - "въздържал се", депутатите приеха на първо четене закона за бюджет на държавното обществено осигуряване.

По-рано днес народните представители приеха на първо четене и бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Дебатите продължиха близо час и половина без дискусия по същество. Депутатите решиха и да бъде намален на пет дни срока за гласуване на бюджета на общественото осигуряване.

"Разбира се, има корекции, които да се направят между първо и второ четене. Надявам се да проявим разум, да не изкривим системата и да проявим разум в зала", призова Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ.

Очаквано законопроектът не беше подкрепен от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Откакто ПП-ДБ влезна в сглобка и излезна от коалиция с БСП, спря да провежда социална политика, спря да провежда каквато и да е политика в защита на българското семейство и българските граждани", заяви Георги Георгиев, от ПГ на "Възраждане".

"Бюджетът на ДОО прилича на една проста счетоводна сметка приходи и разходи и няма никаква политика по приходите - как да се увеличи събираемостта на осигуровките, как да се изсветли икономиката и да се намали сивия сектор", изтъкна Георги Гьоков, ПГ на "БСП за България".

Социалният министър Иванка Шалапатова защити бюджета и обясни, че той е само част от водената от повереното ѝ ведомство политика в социалната сфера.

"Политиката, която ние водим, е цялостна, защо дори с по-добър бюджет аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем модерна европейска страна с ниски дори нулеви нива на бедност", каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът на България по волейбол попада в групите на Шампионската лига от догодина
Шампионът на България по волейбол попада в групите на Шампионската лига от догодина
Намаление на дефицита през ноември отчете финансовият министър Асен Василев
Намаление на дефицита през ноември отчете финансовият министър Асен Василев