НОВИНИ

След 5 дни без ток: Жители на село Върбица ще съдят енергото

bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 01.12.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пет денонощия жителите на горнооряховското село Върбица живяха без ток. Електрозахранването там беше възстановено едва късно снощи.

Хората казват, че не само голямото количество мокър сняг е причина за тяхното бедствие. Според тях неподдържаната, стара мрежа и безхаберието в държавата са другия, по-сериозен фактор за проблема.

От сутринта днес жителите на Върбица се събират в центъра на селото. Ядосани, премръзнали и твърдо решени да обединят усилия и да търсят правата си в съда.

Казват, че токът спрял в неделя, когато снегът затрупал селото, а виелиците образували огромни преспи. Било много тежко, но проявили разбиране за аварията. Когато и на петия ден продължавали да са без ток, без информация и без помощ, чашата на търпението им преляла.

„Това е безобразие. Според вас малко дете без ток пет дни – шест дали може да издържи? Три малки - на тъмно дали мога да ги изкъпя, дали мога да ги нахраня? Нощно време – това невъзможно е", казва Румен Ангелов - жител на селото.

„Аз съм животновъд. Питам ви как да ги доя тези крави? Ами как се справих? Отидох и си купих агрегат за 8 000 лева да мога да си спася животните. Като дойде време за тока, като не платим идват, режат ни. Това правилно ли е? Имам заклано скоро теле, 500 килограма беше. Направихме кайма, шол – всичкото на боклука“, ядосан е Сали Асанов – животновъд.

В сряда за кратко пуснали тока, но последвал токов удар и изгорил уредите в доста къщи.

„Вкъщи изгоря микровълнова, бойлер, на телевизора антената, зарядните за телефоните. В два часа през нощта звънях в енергото, защото съм с три деца и се уплаших да не даде нещо на късо. Те ми казаха, че ще пратели екип. Спряха тока, с три деца просто невъзможно аз да си ги накупя наново“, казва Стефани Маркова – жител на Връбица.

Затова Сали Асанов и Стефани Маркова обмислят да съдят енергото. Същото планират на направят и други жители на селото.

„Не може в 21-ви век ние да живеем като някакви аборигени. Енергото трябва да си свърши работата до край. Не се поддържат линиите, освен това те са много стари. Аз мисля, че трябва да се заведе колективен иск за това… фризери, хладилници – всичко заминава. Това са четири денонощия, четири денонощия без ток. Представяте ли си стари, болни, недъгави – всякакви хорица оставени самички в къщите си, без подкрепа на хората“, категорична е Цвета Стоянова.

При хората във Върбица днес дойде кметът на общината, който им обеща юридическа подкрепа.

"Този сняг доказа състоянието на електропреносната мрежа в България! Да, навсякъде, в цяла Северна България имаше хиляди бедстващи семейства. Смятам, че трябва да се реши на държавно ниво. Смятам, че Министерски съвет трябва да даде предложение и парламентът на Република България най-накрая да изисква тези инвестиции, които се пишат на края на всяка година да бъдат реално направени, а не само да ги отразяваме фиктивно", заяви Николай Рашков – кмет на община Горна Оряховица.

Четири, а на много места и пет дни без ток бедстваха и хората в други села на областта.

В писмен отговор до медиите от ЕРП север заявиха, че всички екипи на дружеството са работили денонощно, но авариите са били толкова много и толкова сериозни, че е било невъзможно да се реагира по-бързо.

Репортаж: Зорница Илиева, Луиза Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна група, разпространявала наркотици в Симитли, Благоевград и София
Разбиха престъпна група, разпространявала наркотици в Симитли, Благоевград и София
Повдигнаха нови обвинения срещу Алексей Навални
Повдигнаха нови обвинения срещу Алексей Навални