НОВИНИ

Срещата за климата в Дубай: България открива свой павилион

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:33, 01.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

28-мата Конференция на ООН по изменение на климата навлиза във втория си ден. Очаква се в нея да се включат представители на около 200 държави. Световният форум се провежда в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Президентът Румен Радев е начело на българската делегация и ще участва в срещата на върха за климата. А днес ще бъде открит българският павилион в рамките на форума.

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед, който е домакин на срещата, обяви създаването на частен фонд на стойност 30 милиарда долара за преодоляване на климатичните предизвикателства.

България за първи път участва със собствен павилион на годишната Конференция на ООН по изменение на климата.

В него представители на държавата, бизнеса, науката и неправителствени организации ще представят в следващите 12 дни своите идеи и реални постижения в борбата с климатичните промени, чиито негативни последствия все по-често усещаме. А отминаващата година се очертава като най-горещата регистрирана досега.

В българския павилион ще бъдат представени дейности на бизнеса в сферата на технологиите и иновативните екологични производства, постижения в декарбонизацията. Целта е страната ни да покаже реалните мерки, които се предприемат в борбата с климатичните промени.

В рамките на форума ще бъдат открити повече от 200 павилиона на държави от цял свят, сред тях почти всички от Европейския съюз, а нашият регион, освен от България, е представен още от Гърция, Турция и Украйна.

Участниците в КОП28 ще дискутират в следващите дни доколко се изпълнява целта от Парижкото споразумение за удържане на ръста на глобалното затопляне до градус и половина до края на века.

"От Париж насам постигнахме известен напредък, но знаем, че пътят, по който вървим, няма да ни отведе навреме до нашата цел. Трябва да търсим начини и да гарантираме включването на ролята на изкопаемите горива. Ние колективно имаме силата да направим нещо безпрецедентно", заяви Султан Ахмед Ал Джабер, президент на COP28.

Снимки: БГНЕС

Конференцията се провежда в Expo City Dubai - екологично градче, в което придвижването се осъществява с електрически превозни средства - скутери, колички за голф, велосипеди, електромобили, което е в синхрон с основните послания на събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за изборите за кмет на София продължава догодина
Делото за изборите за кмет на София продължава догодина
Александър Георгиев спаси 29 удара при загуба на Колорадо Аваланч
Александър Георгиев спаси 29 удара при загуба на Колорадо Аваланч