НОВИНИ

След края на примирието: Израелски въздушни удари в Газа

Израел обвини "Хамас" в нарушаване на условията за временно прекратяване на огъня

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:24, 02.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Насилието се завърна в Ивицата Газа след края на временното примирие между Израел и Хамас. Според палестинската групировка, 240 души са убити след подновяването на израелските военни действия. Израелската армия съобщи, че е нанесла удари по 200 определяни като терористични цели в Газа. Израел обвини Хамас в нарушаване на условията за временно прекратяване на огъня и потвърди смъртта на петима заложници.

Експлозии и дим над Газа тази сутрин. Бомбардировките продължават втори ден, след като израелските сили подновиха операцията си срещу Хамас.

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър съобщи за въздушни удари в близост до болница "Насър" в Хан Юнис - най-голямата все още работеща болница в Газа:

"Намирам се в болница. Имаше удари на около 50 метра оттук. Това е най-голямата все още функционираща болница в Газа с 200% капацитет. Да, това е болница. Здравната система тук е претоварена. Тази болница просто не може да поеме повече ранени заради войната деца. Това е война срещу децата."

Израелската армия обяви, че е готова за следващата фаза от войната и потвърди смъртта на петима заложници.

"През последните дни Израелската армия и полиция информираха семействата на петима заложници за тяхната смърт. Експертен комитет установи тяхната смърт след разследване и на базата на разузнавателни информации", заяви Даниел Хагари, говорител на Израелската армия.

От началото на конфликта са освободени общо 110 заложници, 105 от които по време на примирието - повечето жени и деца. В плен на Хамас и други групировки обаче, остават 136 души, по данни на израелските власти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море ще гони задължителен успех срещу Етър
Черно море ще гони задължителен успех срещу Етър
Левски ще се опита да счупи каръка срещу Локомотив Пловдив
Левски ще се опита да счупи каръка срещу Локомотив Пловдив