НОВИНИ

Предупреждение за опасно ветровито време в много райони от страната днес

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 02.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В почти цялата страна ще бъде ветровито, с умерен, в Източна и Югоизточна България, както и в планинските райони – с временно силен и поривист юг-югозападен вятър.

Минималните температури ще са от около 0 градуса в низините с тихо време до 13 градуса на места в Югоизточна България, в София - около 4 градуса, а максималните - от 5 - 6 градуса в крайните северозападни райони с трайна мъгла и температури до около 20 градуса на много места в Югоизточна България и в отделни райони на Предбалкана, в София - около 15 градуса.

Облачността ще е средна и висока, предимно разкъсана. Мъгливо и почти тихо ще бъде в западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, с по-висока скорост по южното крайбрежие.

Ще бъде топло за началото на декември с максимални температури между 18 и 21 градуса, в района на нос Калиакра - около 18 градуса. Температурата на морската вода е около 10 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.

В планините ще се задържи ветровито. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, средна и висока. Валежи са малко вероятни. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 9°.

През нощта срещу неделя от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. С умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите в Западна България ще се понижат, докато в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър, ще остане все още необичайно топло с температури до 16 - 20 градуса.

Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в Предбалкана, Добруджа и Лудогорието, ще преминава в сняг.

На много места в Източна България в понеделник ще вали мокър сняг. Повишава се вероятността за значителни валежи в югоизточната половина от страната. В северозападната половина валежите ще спират, облачността ще се разкъсва, временно и ще намалее.

Вятърът ще отслабне, в Източна България ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, максималните - между 0 и 5 градуса, в крайните югозападни райони - до 8 - 9 градуса.

Във вторник ще е без валежи, но в по-голямата част от страната ще има ниска облачност, в низините ще е мъгливо. Минималните температури ще са отрицателни - до минус 4, минус 5 градуса, дневните ще се повишат с 1 - 2 градуса. Вятърът ще се смени с изток-югоизточен.

В сряда ще бъде предимно облачно, отново се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините и планинските райони над 1000 метра - от сняг. Температурите ще се повишат, по-съществено минималните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп ще трябва да се изправи пред съда заради щурма на Капитолия
Тръмп ще трябва да се изправи пред съда заради щурма на Капитолия
Столичният Спартак отново организира баскетболен турнир за деца и юноши
Столичният Спартак отново организира баскетболен турнир за деца и юноши