НОВИНИ

Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането на България в еврозоната

bnt avatar logo
от БНТ
21:51, 01.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не пречи за влизането на България в нея. Това каза в "Панорама" депутатът от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Георги Ганев.

"На този етап не в бюджета и не в държавния дълг, изобщо в публичните финанси е въпросът. Въпросът е дали нашата инфлация ще се снижи достатъчно по-бързо от тази в ЕС, за да може да изпълняваме критерия към средата на следващата година", посочи той.

Инфлацията е парично явление, не фискално, т.е. фискалнит баланс и фискалните харчове не ѝ влияят, единствено могат да повлияят косвено, ако по някакъв начин увеличават паричната маса в сравнение с различен бюджет, поясни икономистът.

На въпроса дали в бюджета е заложена продажба на държавна земя, Георги Ганев беше категоричен, че няма и не е имало такава.

При вето на закона за бюджета от страна на президента, то ще бъде отхвърлено веднага след Нова година, но истински засегнати от такова отлагане ще са всички български общини, които могат да изготвят бюджетите си само след влизане в сила на държавния, посочи още депутатът.

Какво още каза Георги Ганев вижте във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха първото спускане за Световната купа в Бийвър Крийк
Отмениха първото спускане за Световната купа в Бийвър Крийк
Светнаха коледните украси и в Русе
Светнаха коледните украси и в Русе