НОВИНИ

"Тревожност" - новият сериал на БНТ за историите на хора, потърсили помощ от психотерапевт

Айше Сали
от Айше Сали
20:03, 01.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Тревожност" е новият сериал на БНТ, който вече се снима. Той е копродукция на БНТ и "Мирамар филм".

Истински истории от практиката на психолози и психотерапевти са в основата на 12-те серии, които се снимат под режисурата на Илиян Джевелеков. Днес екипът ни гостува на снимачната площадка.

Сериалът насочва вниманието към една от най-коварните болести на съвремието - тревожността.

Стара къща в София приютява истории за най-новите ни проблеми. Разказват ги на първия етаж, в кабинетите на детска психоложка и психотерапевт, които освен колеги, са съпрузи.

"Най-трудното е, както при докторите, да запазят самообладание, да не издават емоциите си, да бъдат обективни и да помогнат на човека сам да открие проблема", сподели актрисата Ана Пападопулу.

"Българинът е като цяло малко скептичен към такъв тип вглеждане в себе си", коментира актьорът Пенко Господинов.

Сякаш това създава усещането, че инстинктите са по-силни от разума, а търсенето на професионална помощ - смелост. Наблюдавайки героите режисьорът на сериала "Тревожност" Илиян Джевелеков, също търси обяснение за себе си.

"Крайността на случващото се около нас може да бъде сравнявана с много пикови и крайни събития от човешката история. И при такива ситуации разумът понякога е безсилен. Разумът се нуждае от дистанцията на времето", каза Илиян Джевелеков.

Сценарият е вдъхновен от практиката на психоаналитиците и Огнян Димов и Иван Игов.

"За мен основният мотив на този сериал беше той да покаже всъщност какво правят тези хора и вторият - тези хора трябва да бъдат много добре обучени и подготвени, за да не направят беля", обясни д-р Иван Игов.

Сериалът е първият съвместен проект на БНТ, финансиран и от Националния филмов център, след промените в Закона за филмовата индустрия, които позволяват това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледното настроение завладя и Смолян
Коледното настроение завладя и Смолян
Димитър Бербатов пред БНТ: Ако Михаил Касабов не бъде вписан в Търговския регистър, значи се подготвя нещо не както трябва (ВИДЕО)
Димитър Бербатов пред БНТ: Ако Михаил Касабов не бъде вписан в Търговския регистър, значи се подготвя нещо не както трябва (ВИДЕО)