НОВИНИ

Илхан Кючюк: Пеевски може да решава важни за страната въпроси, критиките му към премиера са основателни

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 01.12.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Политика
Слушай новината

Имаме нужда от конституционни реформи не само защото Брюксел ги иска, а защото българските граждани трябва да усетят по-голяма справедливост и по-бързо правораздаване. Това заяви в "Още от деня" евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк.

Той смята критиките на Делян Пеевски към премиера Денков за основателни.

"Един министър-председател трябва да води, да бъде лидер. Какъв лидер можеш да бъдеш, ако не поемаш отговорност да решаваш проблемите на хората? Днес положението в България и света е изключително сложно и изисква силно авторитетно лидерство, което да ни върне на евроатлантическия път".

Не е въпросът Делян Пеевски ли ще бъде премиер, а кой може да води дневния ред, посочи Кючюк.

"Оказа се, че г-н Делян Пеевски може да решава важните въпроси на страната - не го казвам аз, а неговите политически опоненти, които излизат и казват, че ДПС е фактор за стабилност".

Илхан Кючюк не посочи ще се кандидатира ли за председател на ДПС с мотива, че не иска да коментира партийни дела. На въпрос готово ли е Движението за председател - етнически българин, след заявката на Делян Пеевски, отговори: "ДПС винаги е била мултиетническа, гражданска партия. Всички наши действия в българската политика показват това".

Илхан Кючюк, заедно с румънския си колега евродепутат Влад Ботош, готви протест пред вътрешното министерство на Австрия заради ветото на Виена за България и Румъния в Шенген. Кючюк обясни, че гражданското общество трябва да се включи в постигането на тази цел.

"Трябва да продължаваме да говорим с политически аргументи, да използваме дипломатически натиск, но да използваме и гражданското общество. Няма лошо едно правителство да бъде подлагано на натиск, а по тази важна тема ми се струва, че натискът е задължителен".

Освен България и Румъния, ЕС също губи от неприемането ни в Шенген - подриваме ценности като солидарност, равноправие, както и общия европейски пазар, каза Кючюк.

"Големите решения ще се случат до края на тази година, защото през 2024 г. 77 държави и организации ще провеждат избори. Времето е сега и всеки един опит за подпомагане на целта си заслужава усилието. Шенген е държавна цел и посланията трябва да бъдат много директни, ясни и еднопосочни".

Идеята за частично приемане в Шенген съдържа възможни клопки - една от тях е да се променят правилата и критериите за пълноправно членство. България трябва да бъде много внимателна и да не го допуска, категоричен е евродепутатът.

"Трябва да имаме конкретна дата за цялостно приемане - ако просто се съгласим на варианта някога, ще бъде отстъпване от националната позиция".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зографски премина без проблеми квалификациите на малката шанца в Лилехамер
Зографски премина без проблеми квалификациите на малката шанца в Лилехамер
Габриела и Стефани Стоеви са четвъртфиналисти на турнира в Кардиф
Габриела и Стефани Стоеви са четвъртфиналисти на турнира в Кардиф