НОВИНИ

По-близо до Шенген: Мисия с участието на Австрия и Нидерландия отчете готовността ни

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:52, 01.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Вътрешният министър Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген. Повод за неговия оптимизъм е докладът от третата международна мисия, проверила страната ни. Той отчита, че мигрантският натиск през балканския маршрут е намалял с близо 25% в сравнение с миналата година.

Докладът на мисията ще бъде представен на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на 5 декември и вече е изпратен до всички вътрешни министри на страните от Евросъюза.

Експертите от третата международна мисия по Шенген са били в страната ни от 22 до 24 ноември. Проверката е по инициатива на Нидерландия и този път Хага е изпратила свой експерт в мисията, заедно с Австрия, Германия и Испания, която председателства Евросъюза до края на годината.

"Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи", каза Калин Стоянов.

БНТ: Това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад за Вас какво говори, по-лесно ли ще ви бъде следващата седмица на Съвета по правосъдие и вътрешен ред?

Калин Стоянов: Да, считам, че ще бъде по-лесно. За мен това е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока и има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция.

В мисията по проверката са участвали още експерти от Фронтекс, Европейската комисия и Агенцията на Евросъюза за основните права. По техни данни от началото на годината опитите за преминаване на границата ни с Турция са над 176 000, което е близо 10% повече от миналата година. Успелите да преминат обаче били значително по-малко.

"И ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване, в момента те са, последните дни са около 100 - 150 до 200 максимум, като има дни в които са и под 100", посочи вътрешният министър.

В доклада се отбелязва още, че страната ни е засилила усилията си в борбата с каналджийството, както и ефективно прилага мерки в областите, където има повишен корупционен риск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грейна елхата в центъра на Пловдив
Грейна елхата в центъра на Пловдив
Природният газ поскъпва с 6,5%, реши КЕВР
Природният газ поскъпва с 6,5%, реши КЕВР