НОВИНИ

Какво ще представи българският павилион на конференцията за климата в Дубай?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:18, 01.12.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Световни лидери призоваха за сериозни мерки, които да ограничат глобалното затопляне на Срещата на върха в рамките на 28 Конференция на ООН по изменение на климата. Президентът Румен Радев е начело на българската делегация и утре ще направи изказване пред срещата на лидерите.

България за първи път участва със собствен павилион на годишната конференция на ООН за изменението на климата. В него представители на държавата, бизнеса, науката и неправителствени организации ще представят идеи и реални постижения в борбата с климатичните промени, чиито негативни последствия все по-често усещаме. А отминаващата година се очертава като най-горещата, регистрирана досега.

В българския павилион ще бъдат представени дейности на бизнеса в сферата на технологиите и иновативните екологични производства, както постижения в декарбонизацията.

Павилионът беше открит от президента Румен Радев. На събитието присъстваха президентът на Полша и заместник- председателят на Европейската комисия.

"Вярвам, че постигането на устойчиви климатични решения е възможно само с установяването на тясно сътрудничество между страните, с обмяна на опит, трансфер на знания и съвместни действия. Сътрудничеството между страните е от решаващо значение за постигането на справедлив и фокусиран върху хората, природата и икономиката въглеродно неутрален преход", каза президентът Радев.

Сред участниците в българския павилион са представителите на икономическа зона "Тракия" край Пловдив, която в следващите 10 години се очаква да открие нови 30 000 работни места.

"EnduroSat e успешна стартираща компания. Български наносателит на компанията полетя с първия орбитален полет за 2023 г. на компанията SpaceX на Илън Мъск", каза Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

"Участниците в COP28 дискутират доколко се изпълнява целта от Парижкото споразумение за удържане ръста на глобалното затопляне до градус и половина до края на века", посочи Райчо Райчев, изпълнителен директор и създател на EnduroSat.

"Не можем да спасим горяща планета с пожарен маркуч от изкопаеми горива. Трябва да ускорим справедливия преход към възобновяеми енергийни източници. Науката е ясна: границата от 1,5 градуса е възможна само ако спрем да изгаряме всички изкопаеми горива. Без да ги ограничаваме. Без да ги намаляваме", каза по време на конференцията генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Президентът Радев проведе и двустранни срещи. С премиера на Гърция Мицотакис обсъдиха стратегическото партньорство, както и необходимостта от ускорявани на общите проекти в областта на енергетиката, транспорта и околната среда. Мицотакис е уверил, че в началото на следващата година ще бъде завършен терминалът за втечнен газ в Александруполис. А с краля на Йордания са обсъдили напрежението в Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските националки допуснаха тежка загуба в Косово в Лигата на нациите
Българските националки допуснаха тежка загуба в Косово в Лигата на нациите
Грейна елхата в центъра на Пловдив
Грейна елхата в центъра на Пловдив