НОВИНИ

Срещу мръсния въздух: От днес без стари коли в центъра на София

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
19:30, 01.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

От днес влиза в сила ограничението най-старите и замърсяващи автомобили да не могат да влизат в центъра на София.

Забраната ще важи до 24 февруари 2024 година. Тя цели да облекчи замърсяването на въздуха през зимните месеци.

Ограничението важи за бензинови автомобили регистрирани преди 1 януари 1996 г. и дизелови от преди 1 януари 2002 г. Мненията на шофьорите относно ограничението са полярни.

"Точно затова обикалям в момента, защото знам забраната и колата ми попада в колите, на които им е забранено да влизат. Малко е безсмислена, но така са го решили", заяви Мартин Илов.

"Аз съм "за" да се отстранят тези коли, които замърсяват въздуха", каза Деница Начева.

Забраната обхваща зоната между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска".

Около 50 000 са автомобилите, които няма да могат да влизат в идеалния център на София от днес, сочат данни на Столична община.

Кметът на София Васил Терзиев обясни още вчера, че софтуерът, който анализира данните, все още не работи. Затова глобите на шофьорите нарушители ще бъдат забавяни, защото данните ще се обработват ръчно.

"Автоматичният софтуер не работи. Обсъждаме всичките варианти, така че бъде намерено най-справедливото решение за гражданите", обясни кметът на София Васил Терзиев.

Първоначално автомобилите, които са влезли неправомерно в т.нар. "малък кръг" ще бъдат заснемани и ръчно ще им бъде изпращано първо предупреждение. При второ провинение следват глоби, които са на стойност от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева за юридически.

Издадената наредба предвижда изключения. Забраната няма да важи за жителите на районите, които влизат в "малкия ринг" и имат издаден стикер за паркиране по местоживеене: техните данни автоматично ще бъдат добавени към системата. Ако живущите в този район нямат такъв стикер, трябва да подадат молба до Центъра за градска мобилност. Хората с увреждания ще могат да регистрират до два автомобила за зоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичното дерби между Славия и ЦСКА завърши без победител
Столичното дерби между Славия и ЦСКА завърши без победител
Зографски премина без проблеми квалификациите на малката шанца в Лилехамер
Зографски премина без проблеми квалификациите на малката шанца в Лилехамер