НОВИНИ

Ваня Григорова: Не разбирам защо ГЕРБ не подкрепиха Борис Бонев за СОС, след като преглътнаха Терзиев за кмет

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 01.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес на моето място можеше да седи председател на Столичния общински съвет, ако ПП-ДБ-СС бяха осъзнали, че електоралната им тежест не им позволява да сложат ръка на цялата власт в столицата, както и на национално ниво". Това коментира в "Панорама" общинският съветник от "БСП за България" Ваня Григорова.

Председателят на СОС е пръв между равни и ПП-ДБ-СС са имали възможност да подкрепят или кандидата на БСП Диана Тонова или кандидата на "Възраждане", за да "благодарят на Костадин Костадинов", каза още Григорова. Тя смята, че именно с негово съдействие Васил Терзиев е избран за кмет на София на балотажа.

"Не разбирам и защо представителите на ГЕРБ не подкрепиха г-н Бонев, след като с отвращение подкрепиха г-н Терзиев, преглътнаха го. Можеха да преглътнат и г-н Бонев в името на това да се деблокира СОС".

Компромис не трябва да има с принципите, затова настоявахме за по-широки и детайлни разговори за приоритетите пред София, посочи Ваня Григорова. Тя силно се надява преди следващия четвъртък и новия опит за избор на председател да се направят няколко кръга преговори и да се постигне съгласие между групите в СОС.

"Неслучайно срещата ни (с Васил Терзиев - б.р.) в неделя се проточи, започнахме да говорим в детайли - за транспорта, за "Топлофикация". Именно затова тези разговори трябваше да започнат да се водят веднага, но вместо това кметът първо изпрати покана до лидерите на политическите партии. Но ние сме коалиция - при нас няма един лидер".

Определено има несправяне със снегопочистването, но при положение, че тези хора управляват от две седмици, няма как да ги натоварим с отговорността за това, че не успяха да се справят, коментира още Григорова.

"Клоните продължават да стоят на улиците, защото виждаме последствията от водената десетилетия политика на разграждане. Нямаме силно общинско предприятие, което да може да организира цялостната работа".

Ваня Григорова не отговори конкретно на въпроса дали се цели към партийно лидерство вляво. Посочи, че в момента е концентрирана в работата си в общинския съвет, като днес дори звъняла на Васил Терзиев по синдикален проблем, но той нито вдигнал телефона си, нито отговорил на съобщението.

"Ако не иска да си говорим в неговия кабинет, ще си говорим публично. Имаше една популярна реплика: "Докато дишам - надявам се" - е, аз докато дишам - боря се".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светнаха коледните украси и в Русе
Светнаха коледните украси и в Русе
Нестор Ел Маестро: Не съм доволен от цялостното представяне
Нестор Ел Маестро: Не съм доволен от цялостното представяне