НОВИНИ

Повече от седмица част от правешкото село Своде е без ток

Над 1800 са подадените сигнали в първите три дни след обилния снеговалеж

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
16:39, 02.12.2023
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

След снежното бедствие миналата неделя - стотици хиляди останаха без ток заради прекъснати електропроводи, главни пътища бяха затворени, километрични задръствания в Северозападна България продължиха с дни. В столицата тежкия сняг допринесе за стотици паднали дървета. Фирмите за почистване са извозили 385 тона клони.

Вече осем дни махала "Преход" на правешкото село Своде е на тъмно. Хората разказват, че няколко пъти са подавали сигнал към енергото, но резултат няма.

"Аз се обаждам. Отговарят ни: "Регистриран е вашият сигнал. Очаквайте първия възможен свободен екип, работим ден и нощ". И така вече осми ден", разказва Здравко Маринов.

Селата Върбица и Кесарево също бяха без електричество в продължение на дни. Семействата там останаха на студено, а токови удари изгориха уредите в десетки домакинства.

"Два фризера и няма нищо в тях вече, изхвърлено е. Дърва трябваше да ходя да търся, защото аз се отоплявам на климатик".

На четвъртия ден се появиха аварийни групи и се оправдаха, че няма кой да им помага, клоните не са разчистени и те сами кастрили и разчиствали.

Кметът на община Горна Оряховица смята, че причина за петте дни без ток е старата и неподдържаната мрежа.

"Голяма част от стълбовете, които са високо напрежение са изгнили и при най-малък вятър те започват да се чупят. Това е следствие на абсолютна неподдръжка", каза Николай Рашков на 1 декември 2023 г.

Обилният снеговалеж и 50-сантиметровата снежна покривка се оказаха непосилна задача за Врачанска област. Снегонавяванията на основни пътни артерии в областта доведоха до огромни километрични задръствания, които продължиха с дни. Според областния управител на Враца една от причините за бедствието е закъснялата реакция за почистването.

"Техниката, предполагам, че не достигна. Освен това тежкотоварните машини бяха значителен брой. Не мога да обвинявам когото и да е. По-скоро искам да кажа, че във Враца малко късничко се включиха, което предизвика доста затруднения. Разбрах, че има машини, които са повредени", коментира Надя Донкинска.

В снежния ден Русе осъмна с непочистени тротоари. Според фирмата, която почиства, там разчитат предимно на ръчен труд, а липсата на техническа възможност за преместването на многобройните клони и скъсани кабели също е забавила изчистването. Заради ситуацията община Русе ги санкционира.

"Нямаме достъп до тях. От единия край на улицата имаме дърво паднало, от другия край има кабел", каза Яна Маринова - управител на фирма за снегопочистване.

Не по-различна беше ситуацията и в столицата. Седмица по-късно паднали дървета и клони все още се отстраняват от уличните тротоари. На места движението по тях е затруднено.

"Всички звена, които имат някаква връзка с тази дейност са на терен, навън от началото на ситуацията. Работят неотлъчно и се надяваме до седмица, седмица и половина да успеем да се справим с положението. Само допреди седмица и половина температурите бяха пролетни, дърветата са във вегетация - зелени с разлистени клони и една такава снежна покривна натежава и създава изкуствен натиск върху дърветата.

Над 1800 са сигналите в първите три дни след падналия сняг до главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Най-често те са били за паднали дървета, скъсани електропроводи и паднали стълбове.

"За периода от 25 до 28 ноември в главна дирекция "Пожарна безопасност и населението" постъпиха над 1800 сигнала, като 1600 от тях са свързани в метеорологичната обстановка. Институциите трябва да са подготвени за предстоящите метеорологични условия, които се очакват. Съответно повече снегопочистващи машини, но има и моменти, когато природата ни изненадва, както в този случай - не бяха опадали листата, тежкият сняг. Това не може да се предвиди всеки път", посочи Ангел Ангелов- инспектор, Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението.

Над 1900 екипа на "Пожарна безопасност" са били на терен. Те са помогнали и на 140 граждани, които са били блокирани от преспите на пътя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Да, България" препотвърди подкрепата си за кабинета "Денков"
"Да, България" препотвърди подкрепата си за кабинета "Денков"
Жирона отново оглави Ла Лига след късен обрат над Валенсия
Жирона отново оглави Ла Лига след късен обрат над Валенсия