НОВИНИ

След множество трудности и неуспехи: 50-годишна жена стана майка на близнаци

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:34, 06.12.2023
16449
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В деня на Свети Николай Чудотворец ще ви разкажем за чудото в живота на Здравка и Евгени. След повече от 15 години инвитро процедури и опити да имат дете, двамата вече са родители на близнаци.

За 50-годишната Здравка пътят никак не е лек - след тежка бременност успява да чуе най-хубавите думи. А професионалистите от "Майчин дом", където се концентрират най-тежките случаи на бременни от цялата страна, тази година празнуват 120-годишен юбилей.

Запознават се преди повече от 30 години, но съвместният им живот е осеян с трудности. Повече от 15 години прекарват в посещения на различни болници, инвитро процедури и болка. С надеждата да чуят най-хубавата новина.

Евгени Цветков: Нещо невероятно, което може да се случи само в приказките, но ето .. случи се и на нас.

Здравка Цветкова: И дори напредването на възрастта не успя да ни спре. Надяваме се много да сме пример, специално за възрастта, да не губят надежда другите, защото се успява.

А успехът на Здравка и Евгени е двоен и вече си има имена - Христо и Цветан. Раждат се преждевременно преди дни и водят битка още от появата си на бял свят.

След перитонит и киста на яйчника, още когато е на 30, лекарите казват на Здравка, че шансовете да има деца не са големи. И от тогава отчаяние и безнадеждност се редуват с вяра и надежда.

"Трудности има много. Самите процедури са доста тежки, доста натоварващи. Има болка, има страх, има всичко, но... забравя се", казва Здравка.

Момчетата проплакват в "Майчин дом" - мястото, където лекарите се борят с различни патологии и посрещат най-тежките случаи от цялата страна. А колкото по-късно жените стават майки, толкова повече рисковете се увеличават.

"Методите инвитро, репродуктивната медицина увеличиха процента на забременените жени с инвитро методи, а те доведоха и до нови предизвикателства като патология и това ни кара да сме много по-осторожни", посочи Юрий Хранов, акушер-гинеколог в Интензивното отделение на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом".

А когато са част от най-трудните, но едновременно и най-щастливите дни на родителите акушерите разчитат на скрита сила.

"Едно време, когато се записвах след приемния изпит, долу в административната част, пишеше "Нека превърнем болката в надежда!". Това нещо окриля и аз съм го запомнила до ден-днешен след 32 години", каза Камелия Спасова, акушерка в Интензивното отделение на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом".

И всеки спомен за трудност и болка изчезва в момента, когато усетят силата на едно малко човече, което гледа с надежда към утрешния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Не стига, че имаме вътрешни проблеми, а и ни спират и външни неща
Александър Томаш: Не стига, че имаме вътрешни проблеми, а и ни спират и външни неща
Полските превозвачи продължават блокадата на границата с Украйна
Полските превозвачи продължават блокадата на границата с Украйна