НОВИНИ

Полските превозвачи продължават блокадата на границата с Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:21, 06.12.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Продължава напрежението по границата между Полша и Украйна. Повече от месец основни пунктове са блокирани от полски превозвачи и фермери. В опит да облекчат ситуацията Киев и Варшава се договориха един от пунктовете да пропуска празни тирове.

На 1 декември към поляците се присъединиха словашките превозвачи и въпреки, че в момента се минава без проблем между Украйна и Словакия, стачната им готовност остава. Литва, Латвия и Естония обвиниха Варшава, че с действията си пречи на боеспособността на Украйна.

Близо 20 километра - толкова дълга е опашката от камиони край Дорохуск, на границата между Полша и Украйна. От 6 ноември четири гранично-пропускателни пункта между двете държави са блокирани от полски превозвачи. Причината - те обвиняват украинските си колеги в дъмпинг на цените и нелоялна конкуренция.

Дотук се стигна, защото след началото на войната Брюксел улесни украинските транспортни фирми, като премахна всички разрешителни, които се изискват от останалите европейски превозвачи. Варшава настоява за край на този "безвизов" режим за транспортните услуги. Според Киев и Брюксел обаче, това не е възможно.

"Европейският съюз, включително и Полша, искаха да помогнат на Украйна и това е хубаво. Трябва да помагаме, защото имаме общ враг - Русия. Така че, потокът на стоки, свързани с войната, това, от което хората имат нужда, както и гориво - не е ограничено от лицензионен режим или регулации. Но става дума за нещо друго. Да правиш бизнес е едно, а войната е съвсем друго", каза Павел Озгала, полски шофьор на камион.

Полските шофьори се оплакват, че колегите им от Украйна превозват стоки далеч отвъд границата на ЕС, а транспортните им фирми печелят за сметка на облеченията заради войната. Недоволството ескалира. През последните седмици към шофьорите на камиони се присъединиха полските земеделци. А за няколко дни в протеста се включиха и словашките превозвачи. В опашките по границите има и много украински шофьори.

"Вече 14 дни. Не се живее така, не може да се прави така. Ако някой иска да стачкува - да пуснат хората поне, защото не е добре", коментира Андрий Середа, украински шофьор на камион.

В опит да облекчат ситуацията, Полша и Украйна разрешиха преминаването на празни тирове през малък граничен пункт, през който до момента бяха пропускани само автомобили и автобуси. Това работи само в полза на украинците, контрираха от Варшава.

Около 23 милиона евро - толкова са загубите блокадата за бюджета на Украйна, твърди председателят на финансовата комисия към Радата - Даниил Гетманцев. Вместо да се политизира казусът, трябва да се изпълняват европейските закони, каза още той. Преди дни и президентът Зеленски увери, че по проблема работят редица ведомства и изрази надежда, че скоро ще бъде постигнато съгласие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След множество трудности и неуспехи: 50-годишна жена стана майка на близнаци
След множество трудности и неуспехи: 50-годишна жена стана майка на близнаци
Кайо Видал: Сега включваме на друга предавка, защото имаме много важна среща с ЦСКА
Кайо Видал: Сега включваме на друга предавка, защото имаме много важна среща с ЦСКА