НОВИНИ

Световната банка спира работата си в Афганистан

световната банка спира работата афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 25.08.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Световната банка е преустановила финансирането на свои проекти в Афганистан, след като талибаните установиха контрол над държавата, съобщи BBC.

Не е известно на каква стойност са спрените пари по проекти.

Действията стават факт, след като на 18 август Международният валутен фонд прекрати плащанията си в Афганистан. Той трябваше да отпусне сума от около 105 млн. долара като част от одобрена през ноември програма на обща стойност от 370 млн. долара.

От Световната банка изразяват притеснения относно начина, по който управлението на талибаните ще се отрази на перспективите за развитието на страната и в частност на жените.

"Прекратихме плащанията си по операции в Афганистан, като следим отблизо и оценяваме ситуацията в съответствие с нашата вътрешна политика. Ще продължим да се консултираме отблизо с международната общност и партньорите ни за развитие. Заедно с тях търсим начини, по които да останем ангажирани така, че да съхраним трудно постигнатото развитие и да продължим с подкрепата си към хората на Афганистан", обяви говорител на Световната банка пред BBC .

От 2002 г. международната финансова институция е предоставила на страната повече от 5,3 млн. долара по проекти за развитие.

Администрацията на Джо Байдън също замрази активите на Афганистанската централна банка, които се намират под юрисдикцията на САЩ.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Автор: Драгомир Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадващо НС изслуша министъра на околната среда и водите
Изненадващо НС изслуша министъра на околната среда и водите
Министерският съвет предлага университети да издават съвместни дипломи
Министерският съвет предлага университети да издават съвместни дипломи