НОВИНИ

Световният тенис на маса отново у дома – в Панагюрище

световният тенис маса отново дома ndash панагюрище
bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 16.08.2023
Чете се за: 08:05 мин.
Спорт
Слушай новината

По-малко от две седмици остават до началото на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023. Състезанието ще се проведе от 29 август до 3 септември в Панагюрище, а мястото на битките е добре познатaта на всички зала „Арена Асарел“.

След като през 2020 и 2021 г. турнирът не се провеждаше заради световната пандемия, през миналата година Асарел България Оупън се завърна у нас като част от Feeder сериите на новите организатори World Table Tennis. След успешното първо издание от новия формат, тази година любителите на тениса на маса отново ще могат да се насладят на 6 дни, изпълнени с емоции и оспорвани битки.

На днешната пресконференця стана ясно, че България ще има двама представители в основната схема поединично. При мъжете това е Петьо Кръстев, а при жените – Мария Йовкова.

Председателят на сдружение „Асарел България Оупън” Асен Попниколов изрази увереност, че и тази година организацията на събитието ще бъде на най-високо ниво:

„Сега смея да кажа, че сме още по-подготвени и с колегите сме готови да проведем още една отлична надпревара. Ще продължим да доказваме с добрата си организация, че Панагюрище и спортна зала „Арена Асарел“ могат отново да посрещнат елита в тениса на маса”.

Сдружение "Асарел България Оупън” отново успешно си сътрудничи с Българската федерация по тенис на маса, а част от финансирането се поема от Министерството на младежта и спорта. Масите са на световния лидер DHS, а топчетата в надпреварата осигурява DoubleFish.

Предсавител на генералния спонсор на турнира „Асарел-Медет” АД беше директорът на “Административни и регулаторни дейности” в дружеството Лушка Паланкалиева, която подчерта значението на турнира за целия регион:

„Радвам се, че въпреки трудностите, които неминуемо организаторите на този мащабен международен спортен форум са срещнали, Панагюрище отново е домакин на състезание от такъв ранг. Убедена съм, че и зрителите, които ще посетят „Арена Асарел” ще се радват на интригуващи битки”.

Тазгодишното издание е с награден фонд от 40 000 долара, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis.

Почетният председател на сдружение "Асарел България Оупън" Иван Александров акцентира върху важността на провеждащия се турнир за развитието на талантливите ни състезатели:

„По-рано тази година успяхме да проведем и детски супер турнир, който се провежда за първи път в България. Щастлив се, че хората, на които съм гласувал доверие, се справиха и с тази нелека задача. За нас е важно бъдещето, а това са децата. Надявам се този турнир да е бил полезен за тях и да ги видим след години като шампиони при големите”.

В спор за призовите места ще се борят близо 140 участници от 35 държави. В Панагюрище отново ще видим някои от най-добрите майстори на малкото топче като представителите на топ 50 - френската звезда Симон Гаузи и датчанинът Андерс Линд. Своята титла при мъжете от 2022 г. ще има възможността да защити представителят на Китай - Джоу Кихао, а сънародникът му Джоу Кай, който изгуби миналогодишния финал, също е сред заявените азиатци. Сред участниците е и българинът Нягол Стоянов, състезаващ се за Италия и част от техния национален отбор.

При дамите впечатление прави състезаващата се за Люксмебург китайка Сия Ни, която е под номер 40 в световната ранглиста. Втора в основната схема ще бъде 42-та в ранкинга Сабине Винтер от Германия. Първите ракети на Испания - Мария Ксиао и на Словакия - Барбора Балазова подсилват женската основна схема, в която място намира и българката с турски паспорт Сибел Алтънкая.

Турнирен директор за поредна година е Цветозар Христов, който внесе яснота по отношение на формата на турнира.

„Във вторник и сряда ще се проведат квалификациите, а от четвъртък започват битките в основната схема. Тази година ще има финали в два от състезателните дни – в събота при смесените двойки, а неделя по традиция е за мъжките и женски двойки и за спора за златните медали в дисциплините поединично”.

Българския флаг ще защитават националите ни при мъжете и жените. Многократният държавен шампион Петьо Кръстев повежда колоната при мъжете, като освен него зрителите в „Арена Асарел” ще имат възможността да гледат един от младите ни таланти Радослав Котев, както и държания ни шампион на двойки и смесени двойки Владимир Петков. Дебют в подобен ранг състезание ще направи и представителят на панагюрската школа в тениса на маса Георги Ефтимов.

„Отговорността да играя пред публиката в родния ми град ще бъде голяма. Обещавам да дам максимума от себе си, за да не ги разочаровам и да оправдая гласуваното ми доверие”, сподели 19-годишният Ефтимов.

При дамите ще стискаме палци на целия национален отбор при девойките до 19 години, който тази година влезе в осмицата на Европа, а именно: Сиделя Мутлу, Цветелина Георгиева, Виктория Персова и Дамла Хасанова. Както и на състезателките ни с ранкинг Мария Йовкова и Калина Христова.

„С участието си на подобни турнири нашите състезатели повишават класата си и това дава резултат в континенталните надпревари. Тази година националният ни отбор при девойките старша възраст завоюва седмо място на Европейското отборно първенство – нещо, което не се беше случвало до момента”, каза президентът на БФТМ Стефан Китов.

По традиция, на най-перспективните млади български тенисисти ще бъдат връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Наградата е на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков.

Входът за първите три дни – от вторник до четвъртък, е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023 са с цена 10 лв. за възрастни. Деца и младежи до 18 години ще влизат свободно в хода на цялото състезание.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендата на Астън Вила Джон Грегъри зарадва децата от школата на Локомотив Русе
Легендата на Астън Вила Джон Грегъри зарадва децата от школата на Локомотив Русе
Пирин Благоевград привлече под наем нападателя Бисмарк Чарлс от ЦСКА
Пирин Благоевград привлече под наем нападателя Бисмарк Чарлс от ЦСКА