НОВИНИ

Свитолина продължава ударно на тенис турнира във Вашингтон

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:36, 01.08.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
свитолина продължава ударно тенис турнира вашингтон
Слушай новината

Елина Свитолина продължава победния си ход след завръщането си на корта след майчинството.

Тя успя да пребори съпротивата на бившата водачка в световната ранглиста Виктория Азаренка в първия кръг на тенис турнира във Вашингтон. Свитолина се наложи с 7-6(2), 6-4 в мач продължил час и 50 минути.

Бившата номер 3 в света започна ударно срещата, за да поведе с 3-0. Но Азаренка успя не само да изравни резултата, но и да поведе с 5:3. Последва ново завръщане на украинката в мача, която дръпна с 6:5 и сервираше за спечелването на сета, но допусна Азаренка да реализира нов пробив, при това на нула. В тайбрека обаче Свитолина успя да спечели със 7:2 точки.

Във втория сет пробивите продължиха един след друг, като сервиращите загубиха подаването си в девет от десет случая. Единствено в петия гейм Свитолина взе подаването си, което в крайна сметка направи разликата между двете.

Това беше първият мач на заемащата 27-а позиция в ранглистата Свитолина на твърда настилка от март миналата година, когато тя загуби от Хедър Уотсън на старта на турнира Маями Оупън.

Тази година Свитолина достигна до четвъртфиналите на Ролан Гарос, а след това отстрани световната номер 1 Ига Швьонтек на полуфиналите на Уимбълдън.

„Просто искам да дам всичко от себе си през годините, които ми остават. Имам тази мотивация да се стремя към повече и да давам всичко от себе си", коментира 28-годишната тенисистка.

Във втория кръг Свитолина ще срещне поставената под номер 5 Дария Касаткина, която победи Елизе Мертенс с 6-3, 7-5. Свитолина има убедителна преднина от 7-0 в директния си двубой срещу Касаткина, включително победа на Ролан Гарос тази година.

Олимпийската шампионка Белинда Бенчич, номер 6 в основната схема, също се класира за втория кръг. Швейцарката водеше с 6:5 гейма в първия сет на двубоя си с Анастастия Потапова, когато рускинята се отказа заради травма в глезена.

Във втория кръг Бенчич ще играе с квалификантката Лорън Дейвис, която в изцяло американски сблъсък победи шампионката за 2015 година Слоун Стивънс със 7:6(8), 3:6, 6:1 след 2 часа и 38 минути игра.

Напред в турнира продължава и защитаващата титлата си Людмила Самсонова. Рускинята, която е поставена под номер 8 в схемата, не срещна голям отбор и победи американката Даниел Колинс с 6:1, 6:3.

За втория кръг се класира и украинката Марта Костюк, която в последния мач от програмата при дамите спечели с 2:6, 6:3, 7:6(5) срещу канадката Бианка Андрееску. Андрееску пропусна три мачбола в третия сет при сервис на Костюк и впоследствие отстъпи с 5:7 точки в тайбрека.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират водата в части от ж.к. "Младост" 2 и с. Лозен
Спират водата в части от ж.к. "Младост" 2 и с. Лозен
Фабиньо подписа с Ал Итихад за три години
Фабиньо подписа с Ал Итихад за три години