СЗО откри нов щам на коронавируса в Дания, Нидерландия и Австралия

от БНТ , Източник: БГНЕС
19:38, 20.12.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
сзо откри нов щам коронавируса дания нидерландия австралия
Снимка: Pixabay
Слушай новината

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщи Би Би Си.

Според информация на Световната здравна организация, новият щам на вируса се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.

Днес Нидерландия въведе забрана за пътнически полети от Великобритания до 1 януари заради новия вид коронавирус.

Решението беше взето, след като проби, взети по-рано този месец, разкриха същия нов щам на коронавирус, като този във Великобритания. В очакване на "по-голяма яснота" относно ситуацията в Обединеното кралство, холандското правителство заяви, че допълнителният "риск новият вирусен щам да бъде въведен в Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно".

Правителство на Марк Рюте заяви също, че ще работи с други държави-членки на Европейския съюз през следващите дни, за да "проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска новият щам на вируса да бъде пренесен от Обединеното кралство".

Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове заяви, че специалистите са "проследили мутации по целия свят от началото на пандемията". СЗО е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новия щам. Мутациите на вирусите се идентифицират често, каза д-р Ван Керхове, добавяйки, че е важно да се разбере "какво правят тези мутации и как се държат".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Със или без споразумение: Великобритания окончателно напуска ЕС на 1 януари
Със или без споразумение: Великобритания окончателно напуска ЕС на 1 януари
В Япония вече плащат с вените на ръцете си
В Япония вече плащат с вените на ръцете си