НОВИНИ

Нов, по-заразен щам на COVID-19 във Великобритания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:59, 20.12.2020
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер изтича срокът за постигане на търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз. Но британците имат и друга много сериозна грижа. На Острова въвеждат нови, строги ограничения заради нов щам на коронавируса, открит в средата на септември в Лондон и Кент.

Смята се, че новият щам е с до 70 процента по-заразен, но няма доказателства да е по-смъртоносен. През декември един от четирима души в британската столица е бил носител на тази разновидност на COVID-19. От днес в Лондон и Югоизточна Англия отново се въвежда максимално равнище на ограничителните мерки, заради разпространението на новия щам на вируса.

Премиерът Борис Джонсън призова британците да се подготвят за една по-различна Коледа, без празненства и събирания.

"Вирусите мутират непрекъснато, но при този нов щам бяха наблюдавани 23 промени. Това е необичайно. Щамът се разпространява по-лесно и затова трябва да се овладее. Ограничавайки контактите, намаляваме възможността за предаване на заразата. Това е причината да се изискват, по-строги мерки - за да се установи контрол над новия щам", обясни главният научен съветник сър Патрик Валанс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас и Видин с най-мръсен въздух днес
Бургас и Видин с най-мръсен въздух днес
1002 нови случая на заразени с коронавирус за денонощие у нас
1002 нови случая на заразени с коронавирус за денонощие у нас