НОВИНИ

Герои от българската митология оживяват в книга

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:45, 19.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още
Слушай новината

Героите от родната митология оживяват в книжни и рисувани истории. Художникът и преподавател Милен Хальов ги събира с едно съвременно момче супергерой - Кало Змея. Фолклорните сюжети намират място и в учебната програма.

Милен Хальов обича да разказва истории. Започва да ги рисува, а после идват и словесните герои и сюжети. Чудовищата от българската митология се появяват в компанията на едно дете със супер сили - Кало Змея, вече с втора книга.

"Новото време и митология се вплитат доста добре. Аз гледам да хвана познатите елементи от българската митология и да ги направи интересни за съвременните деца и пораснали читатели", каза Милен Хальов - художник и преподавател.

Едно чудовище е интересно, когато го изследваш по-дълбоко. Не си говорим просто за остри зъби, нокти, за святкащи очи. В действителност търсиш под повърхността.

Милен преподава изобразително изкуство и анимационно кино. Излиза от учебниците и намира различни посоки за програмата. Героите от фолклора винаги имат запазено място в часовете му и се радват на особен интерес от учениците.

"Всяка година се занимаваме с кукерите. Понякога и с по-страшните митични същества - ламята змея, халата. Самодивите също са им познати. Караконджулите знаят. Вече има по-специфични български вампири като устрели, песоглавци, те не са им познати, с тях се запознаваме и рисувайки и говорейки за тях", каза Милен Хальов - художник и преподавател.

Кало Змея не се среща с пандемията, но трудностите не го плашат. Какво би казал малкият супергерой в сегашната ситуация?

"Той не се отказва, може да спре, да си почине, да се отчая. Но нещо възобновява желанието му да се бори и той никога не се отказва. Така че би казал - Не се отказвайте, давайте напред и ще победите", разкри Милен Хальов - художник и преподавател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юпитер и Сатурн ще греят като една звезда на 21-ви декември
Юпитер и Сатурн ще греят като една звезда на 21-ви декември
"Българската Коледа" дари средства за логопедични упражнения за момче с епилепсия
"Българската Коледа" дари средства за логопедични упражнения за момче с епилепсия