НОВИНИ

Здравният министър гарантира, че фирмите ще отговорят на всеки въпрос за ваксините

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 19.12.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още
Слушай новината

Причина за високата смъртност от коронавирус в България са многото хронични болести на населението - заяви здравният министър Ангелов. Според него системата не е реформирана, което е проблем, но сравнено с много европейски държави здравеопазването ни е много по-достъпно".

Ново райониране на страната и изграждане на високотехнологични болници във всеки район-така вижда посоката на реформите министърът.

Министърът на здравеопазването е амбициран да създаде такава информационна среда в България, че лекарите първи да получават информацията за ваксините, за да могат да я предадат на пациентите си. В предаването "Годината на Дарик радио" той се зарече да не оставят хората да се лутат в медицински термини.

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Ще изисквам от фирмите да представят отговор на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Ние ще застанем на страната на гражданите. А аз ще гарантирам на гражданите, че те ще отговорят на всеки един въпрос, който вълнува българските граждани за ваксините.

"За" ваксинацията срещу COVID-19 се обявиха пулмологът Александър Симидчийски и председателят на българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Казват, че досега няма вирус в историята на човечеството, който сам да е изчезнал.

Александър Симидчиев - пулмолог: Kогато градим групов имунитет или стаден имунитет, и единственият начин да го градим е с ваксинация. Няма друг начин да се изгради. Естественото боледуване не е начин за градене на имунитет.

Специалистите очакват с интерес листовките с характеристиките на ваксините. Не могат да определят дали има по-добра или лоша ваксина срещу COVID-19 и че казват, че нито една от тях не вкарва частици вирус, няма да доведе до генни промени в организмите ни.

Асена Сербезова -председател на Български фармацевтичен съюз - РНК, ако мога да се изразя по-достъпно в тези ваксини са генетични инструкции, които казват какво да произведем, но те в никакъв случай не се вплитат в структурата на нашето ДНК.

Председателят на фармацевтичния съюз определи като отговорно поведението на здравния министър да спре износа на лекарства срещу COVID-19 до края на месец януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хижи на Витоша се превърнаха в офиси и класни стаи
Хижи на Витоша се превърнаха в офиси и класни стаи
Неймар е готов за завръщането си в ПСЖ през януари
Неймар е готов за завръщането си в ПСЖ през януари