НОВИНИ

СЗО подкрепи отварянето на страните след карантината

сзо подкрепи отварянето страните карантината
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:35, 31.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Здраве

Световната здравна организация подкрепя отварянето на страните след карантината, но е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на бедствие, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг.

"СЗО напълно подкрепя усилията за отваряне на икономики и общности. Искаме да видим как децата се връщат в училище, а хората - на работните си места. За експертите на Организацията, обаче, е важно да видят как това става безопасно... Колкото повече държави контролират вируса, толкова повече страните могат да бъдат отворени отново. Но ако една страна реши да разхлаби мерките и да бъде отворена отново, без да може да контролира броя на новите случаи и състоянието на вече заразените - това би било рецепта за бедствие", каза той.

Държавите трябва да предприемат поне четири основни стъпки, преди да се върнат към нормалното, посъветва директора на СЗО: Първо, да се ограничи предаването на вируса на големи групи хора - такива инфекции се регистрират при масови събития, включително в нощни клубове, на стадиони, на големи религиозни събирания. Второ, важно е да се защитят групите, които са най-уязвими от вируса, за да се намали смъртността- това са предимно възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Трето, всеки трябва да даде своя принос за безопасността на обществото и неразпространението на инфекцията, като носи маска, спазва дистанция, прилага редовна дезинфекция и измива ръцете си редовно.

И четвърто - съветва шефът на Световната здравна организация - властите във всяка отделна страна трябва да имат по-добри стратегии за идентифициране, изолиране, тестване и лечение на заболели от COVID-19, както и за стриктно проследяване на контактите на заболелите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в САЩ отхвърли иск на съветник на Тръмп за прекратяване на делото срещу него
Съд в САЩ отхвърли иск на съветник на Тръмп за прекратяване на делото срещу него
САЩ подкрепят независима проверка на изборите в Беларус
САЩ подкрепят независима проверка на изборите в Беларус