НОВИНИ

Търсят се доброволци за почистване на река Искър в района на Панчаревското езеро

търсят доброволци почистване река искър района панчаревското езеро
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 08.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Набират се доброволци за почистване на участък от река Искър близо до София, организирано от природозащитната организация WWF в партньорство със Сдружение "Искър - София", Столичната община, район "Панчарево" и Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, съобщиха от WWF България.

Акцията ще обхване периметъра от язовирната стена до бул. "Цариградско шосе" и Панчаревското езеро и ще се проведе в събота, 13 април.

Целта на инициативата е да прочисти най-голямата софийска река и любимото на мнозина столичани езеро, както и района около тях, от многобройните битови и строителни отпадъци, които са не просто отблъскваща гледка, но и увреждат екосистемата, и излагат на риск местното биологично разнообразие. Със събитието организаторите искат да ограничат натиска върху природата в района и да демонстрират колко голям е общественият интерес към един от най-сериозните екологични проблеми – този със замърсяването.

„Искър е река, на която софиянци разчитаме толкова много в ежедневието си, но в същото време и забравяме, че е огромно природно богатство и има нужда от нашите грижи. Освен да свършим полезна работа в близост до силно посещаваните места около яз. "Панчарево", искаме да напомним и за невероятно красивия участък на реката след язовирната стена. Ще се радваме да видим повече хора, ентусиазирани да почистят този ценен район в покрайнините на София, където Искър е съхранен в сравнително естественото си състояние и където все още могат да се видят запазени крайречни гори”, коментира Диана Бакалова, старши експерт „Води” във WWF, цитирана в прессъобщението.

Организаторите канят всички, които искат да допринесат за една по-чиста и по-здравословна околна среда в южните покрайнини на София, да се присъединят към инициативата, като се явят в 9.45 ч. на един от трите сборни пункта: на Железния мост на с. Герман, на Стената на Панчаревското езеро и на ливадата до рибарник "Панчарево".

На всеки от пунктовете ще има хора от организаторите, които ще отговорят на всичките въпроси на участниците.

Акцията ще започне точно в 10.00 ч., като всички доброволци ще получат кратък инструктаж за това какво предстои, след което ще им бъдат раздадени чували и ръкавици. Веднага след това ще започне почистването на района и предаването на чувалите със събраните битови отпадъци по сборните пунктове. Накрая участниците ще се съберат по сборните пунктове, за да споделят опит, впечатления и идеи какво е нужно да направим, за да се наслаждаваме ежедневно на една по-чиста и по-красива природа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова донесе единствената квота за България за Париж от европейската олимпийска квалификация по борба в Баку (ОБЗОР)
Биляна Дудова донесе единствената квота за България за Париж от европейската олимпийска квалификация по борба в Баку (ОБЗОР)
България започва срещу Унгария на "Били Джийн Кинг къп"
България започва срещу Унгария на "Били Джийн Кинг къп"