НОВИНИ

Tърсят се преподаватели в училищата в Пловдив и областта

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 26.08.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Дни преди началото на новата учебна година преподаватели се търсят в училищата в цялата страна. В Пловдив и областта също има обявени вакантни места за специалисти, както в гимназиите, така и в детските градини. Учебните заведения са в готовност да започнат занятия както присъствено, така и във вариант дистанционно обучение.

Над 200 са свободните места в учебните заведения в Пловдив и областта, по данни на Регионалното управление на образованието. Това обаче няма да попречи годината да започне нормално.

Иванка Киркова - началник на РУО- Пловдив: Около 50 места в училищата, има доста обявени места в детските градини, има за непедагогически персонал, както и за медиатори, основната част от обявените места са за лектори.

В една от елитните езикови гимназии в Пловдив също има обявени свободни места за преподаватели.

Вихра Ерамян - директор на ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив: Търсим трима учители - по български, история и испански език, така че се надяваме на нови попълнения през новата учебна година.

Иванка Киркова - началник на РУО - Пловдив: Няма да има проблем, още повече тук в Пловдив имаме и Университет, който подготвя учителски кадри, пък и с увеличението на учителските заплати и интересът към професията се увеличава все повече и повече.

Свободни места в града и областта за учители по математика няма, а вакантните места за преподаватели по български език и литература са две. През последните години голям интерес към професията има и от страна на млади специалисти, които идват директно от университетите.

Вихра Ерамян - директор на ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив: Изгради се една система, която наистина подобри условията за труд на учителите. Факт е, че няма текучество на млади учители.

Ремонтите в учебните заведения в града и областта няма да попречат на откриването на учебната година, ако тя започне присъствено.

Иванка Киркова - началник на РУО - Пловдив: Към момента нямаме информация да имаме някъде училище, което да е затруднено и да не може да посрещне учениците си.

Вихра Ерамян - директор на ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив: Ремонтните дейности дори приключиха, в момента се подреждат класните стаи с новите мебели.

Училищата се подготвят и за провеждането на занятията в условията на епидемия от коронавирус. Освен набавянето на предпазни средства, се обмислят варианти за повече големи междучасия, които ще се използват за дезинфекция на помещенията. Там, където е възможно, учениците ще се пропускат през различните входове, за да се намали смесването на отделните групи деца.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Магуайър бе отстранен от националния отбор на Англия
Хари Магуайър бе отстранен от националния отбор на Англия
Бурята Лаура набира скорост: Очаква се да удари Хюстън, Тексас и Луизиана
Бурята Лаура набира скорост: Очаква се да удари Хюстън, Тексас и Луизиана