НОВИНИ

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

тец bdquoмарица изток 2ldquo включва мощности работа свободния пазар
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 04.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

С оглед на създадената пазарна ситуация с рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса и възможностите за реализиране на допълнителни приходи от страна на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, ръководството на Министерството на енергетиката поддържа активен диалог с ръководството на централата.

В резултат на проведените разговори, вчера, 3 август 2021 г., на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW (стандартно досега тя работеше с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар).

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията.

Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ „Марица изток 2“ на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали потрошиха пейки в Морската градина в Бургас
Вандали потрошиха пейки в Морската градина в Бургас
СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР
СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР