НОВИНИ

Техническа грешка налага карантина на българи в Белгия

техническа грешка налага карантина българи белгия
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:56, 07.09.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Българи, връщащи се от отпуск в Белгия, продължават да получават съобщения на телефоните си, че са поставени под карантина за 14 дни, тъй като идват от т.нар. червена зона, която е най-високата степен за разпространение на Covid-19. Това обаче се дължи на грешка в системата на белгийския щаб, който следи разпространението на заразата.

В съобщението се казва още, че завръщащите се българи, освен да се самоизолират за две седмици, трябва да направят задължителен PCR тест, който се заплаща от самите тях.

От белгийския щаб, който следи разпространението на коронавируса, са пояснили за БНР, че разпращането на тези съобщения се дължи на грешка в системата и затова те не трябва бъдат вземани предвид.

Оттам увериха, че завръщащите се от България могат да се движат спокойно, където пожелаят, без да бъдат заплашвани от глоби при проследяване чрез телефоните им.

Кратка справка на сайтовете на българското и белгийското външно министерство показва, че България вече е преместена в оранжевата зона и че карантината и тестът са желателни, но не и задължителни за идващите от регионите Северен централен, Североизточен, Югозападен, Югоизточен и Южен централен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп иска извинение от Байдън
Тръмп иска извинение от Байдън
Тестът за коронавирус на летището в Брюксел ще струва до 135 евро
Тестът за коронавирус на летището в Брюксел ще струва до 135 евро