Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Теодора Генчовска в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни

от БНТ
15:38, 18.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие, в рамките на посещението на официалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков.

По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на отговорния пост и му пожела успех, като изрази увереност, че съвместната им работа ще допринесе за утвърждаване на добросъседските отношения в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност – за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

След срещата Петков - Ковачевски: Скопие посочи, че няма териториални претенции към България

„За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната“, подчерта външният ни министър.

В рамките на разговора бяха обсъдени конкретни стъпки в развитието на бъдещия диалог, като министър Генчовска подчерта значението на директната комуникация. Важен компонент е парламентарното измерение и взаимодействие между двете държави, изтъкна тя. Външният ни министър подчерта като важен и позитивен сигнал в диалога изпращането на Нота от страна на РСМ до държавите членки на ООН, относно употребата на краткото име на държавата, която бе една дългоочаквана от България стъпка.

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Министър Осмени заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертано неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сабльорките ни с шесто място на Световната купа в Тбилиси
Сабльорките ни с шесто място на Световната купа в Тбилиси
"Събота вечер с БНТ" се завръща на 22 януари с водещ Ники Станоев
"Събота вечер с БНТ" се завръща на 22 януари с водещ Ники Станоев