НОВИНИ

Тестват цялата община Симитли заради заразен с COVID-19 служител

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 22.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Регионални

Затварят за 48 часа вътрешното отделение на благоевградската болница и преустановяват приема в него заради пациент с положителна проба за коронавирус. Той е прекарал няколко дни в отделението, след първоначални 2 отрицателни теста.

Заразеният мъж е служител в общинската администрация в Симитли. Тестват се всички контактували с него. Ако се окаже, че има заразен медицински персонал, има опасност отделението да остане без лекуващи.

Резултатите се очаква да станат ясни утре, тъй като и служителите в общинската администрация в Симитли и медицинският персонал, контактувал със заразения, са тествани по PCR-методиката. По-рано през деня излезе информация, че общината ще бъде затворена и временно гражданите няма да се обслужват, кметът на Симитли - Апостол Апостолов, обаче заяви, че няма такава информация.

От Областния щаб в Благоевград казаха, че когато станат ясни резултатите, ще се прецени какви мерки ще се вземат.

Пациентът е приет във вътрешното отделение на Благоевградската болница в неделя, където са му направени два бързи теста, но те са дали отрицателен резултат. Мъжът е бил настанен в самостоятелна стая, а с него са контактували само медицински лица.

Д-р Румен Кондев, началник на Вътрешно отделение в МБАЛ- Благоевград: Започнахме веднага тройна комбинация антибиотици. Следващия ден температурата падна. Болният се почувства по-добре. Но, беше пак така отпуснат... С една продължителна кашлица. И затова се усъмних и пуснахме PCR-теста, който излезна положителен...

Мъжът веднага бил преместен в Инфекциозното отделение. 11 души от персонала на болницата вече са изследвани.

Д-р Румен Кондев, началник на Вътрешно отделение в МБАЛ- Благоевград: Дано да няма положителни проби. Но това ще бъде проблем. Защото сме двама, трима лекари. - Ако се стигне дотам, какво се случва? - Тогава вече ще реагираме съобразно обстановката, но отделението няма да го оставим да не работи. И един лекар да е, ще продължи да работи.

От община Симитли казаха, че мъжът не е бил на работа през последните 10 дни.

Апостол Апостолов, кмет на община Симитли: Аз съм изследван. В общината са направени изследвания на останалите хора, които са контактували евентуално с него, даже и някои, които са контактували много преди това с него, все пак за по-сигурност.

Днес общината работеше през целия ден и гражданите се обслужваха нормално.

В събота започва масово изследване с бързи тестове на местните хора в Симитли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължен е срокът на валидност на ученическите карти за градския транспорт в Пловдив
Удължен е срокът на валидност на ученическите карти за градския транспорт в Пловдив
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата