Разработва се нова схема в подкрепа на самоосигуряващи се

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 22.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Бизнес

Разработва се нова схема за подпомагане на самоосигуряващите се физически лица без фирми, които са останали без доходи заради коронавируса.

Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ шефът на управителния съвет на Фонда на фондовете Мартин Дановски.

Общините също ще получават финансова подкрепа. Поетапно, в следващите седмици, чрез търговските банки, ще бъдат на разположение за бизнеса и обявените вчера от правителството ниско лихвени кредити.

Христо Минчев е музикант от Пловдив. От началото на извънредното положение и той и съпругата му са без доходи.

Христо Минчев, музикант: На собствени сили изкарахме един месец и сега тепърва започваме да търсим някаква помощ.

Всички самоосигуряващи се с фирми, засегнати от кризата, могат да получат до 4500 лв. кредити с 24-месечен гратисен период. Засега обаче няма мярка в подкрепа на самоосигуряващите се без фирми, като музиканти, певци, писатели.

Мартин Дановски, предс. на УС на Фонда на фондовете: В момента разработваме и сме на финала на един механизъм през Фондовете за микрокредитиране. Там самосогируващи се лица ще могат да получат също, нисколихвен кредит. Там периодът е до 10 години. Там долната граница може да не е 5 000 лв. може да е 1000 лв. Отново има гратисен период 2г.

Стотици служители на община Кюстендил ще бъдат съкратени заради липса на местни приходи.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Стартираме със стотици хора, първоначално те са хора от предприятията, от общинска администрация до момента са 25 човека, но няма край. Ако продължава кризата е ясно, че ще продължават и съкращенията.

Чрез фондовете за градско развитие общините ще могат да ползват ресурс от 418 млн. лв.

Мартин Дановски, предс. на УС на Фонда на фондовете: Секторите, в които може да се инвестира са разширени, включително секторите транспорт, търговия, туризъм, пряко засегнатите от сегашната ситуация.

Карлово е един от 39-те града, които ще се възползват от фондовете за градско развитие.

Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово: Тъй като това ще бъдат дългосрочни кредити, според мен общините би трябвало да ги насочим към тези дейности, които ще имат приходи от тях. Примерно, общината да вземе кредит, с който да създаде малко или средно предприятие, което да й носи доход.

Кредитите до 300 000 лв. за подпомагане на малки и средни фирми, гарантирани от Българската банка за развитите, ще бъдат достъпни, през търговските банки през следващите няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата
Над 3 200 училища ще получат млечни продукти, плодове и зеленчуци
Над 3 200 училища ще получат млечни продукти, плодове и зеленчуци