НОВИНИ

Разработва се нова схема в подкрепа на самоосигуряващи се

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 22.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Бизнес

Разработва се нова схема за подпомагане на самоосигуряващите се физически лица без фирми, които са останали без доходи заради коронавируса.

Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ шефът на управителния съвет на Фонда на фондовете Мартин Дановски.

Общините също ще получават финансова подкрепа. Поетапно, в следващите седмици, чрез търговските банки, ще бъдат на разположение за бизнеса и обявените вчера от правителството ниско лихвени кредити.

Христо Минчев е музикант от Пловдив. От началото на извънредното положение и той и съпругата му са без доходи.

Христо Минчев, музикант: На собствени сили изкарахме един месец и сега тепърва започваме да търсим някаква помощ.

Всички самоосигуряващи се с фирми, засегнати от кризата, могат да получат до 4500 лв. кредити с 24-месечен гратисен период. Засега обаче няма мярка в подкрепа на самоосигуряващите се без фирми, като музиканти, певци, писатели.

Мартин Дановски, предс. на УС на Фонда на фондовете: В момента разработваме и сме на финала на един механизъм през Фондовете за микрокредитиране. Там самосогируващи се лица ще могат да получат също, нисколихвен кредит. Там периодът е до 10 години. Там долната граница може да не е 5 000 лв. може да е 1000 лв. Отново има гратисен период 2г.

Стотици служители на община Кюстендил ще бъдат съкратени заради липса на местни приходи.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Стартираме със стотици хора, първоначално те са хора от предприятията, от общинска администрация до момента са 25 човека, но няма край. Ако продължава кризата е ясно, че ще продължават и съкращенията.

Чрез фондовете за градско развитие общините ще могат да ползват ресурс от 418 млн. лв.

Мартин Дановски, предс. на УС на Фонда на фондовете: Секторите, в които може да се инвестира са разширени, включително секторите транспорт, търговия, туризъм, пряко засегнатите от сегашната ситуация.

Карлово е един от 39-те града, които ще се възползват от фондовете за градско развитие.

Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово: Тъй като това ще бъдат дългосрочни кредити, според мен общините би трябвало да ги насочим към тези дейности, които ще имат приходи от тях. Примерно, общината да вземе кредит, с който да създаде малко или средно предприятие, което да й носи доход.

Кредитите до 300 000 лв. за подпомагане на малки и средни фирми, гарантирани от Българската банка за развитите, ще бъдат достъпни, през търговските банки през следващите няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата
Почит към Милен Цветков на мястото на катастрофата
Над 3 200 училища ще получат млечни продукти, плодове и зеленчуци
Над 3 200 училища ще получат млечни продукти, плодове и зеленчуци