НОВИНИ

Фонд на фондовете: Обявеният вчера пакет от мерки е следващият икономически отговор на правителството

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 22.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Бизнес

Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8 финансови мерки обяви правителството за справяне с икономическите последствия от коронавируса. Над 2 млрд. се отпускат чрез Фонда на фондовете за оборотни и капиталови кредити за микро, малки и средни предприятия и общини, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Пакетът мерки, който беше обявен вчера, е следващият икономически отговор на правителството по отношение на трудности, които очакваме, каза в студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на УС на "Фонд на фондовете" Марин Дановски.

Марин Дановски - председател на УС на "Фонд на фондовете": Това са инструменти, предимно свързани с осигуряване на ликвидна подкрепа, оборотно финансиране, инвестиционно финансиране за ключови групи, за които се предполага, че най-трудно ще преминат през този етап, малки и средни предприятия, микро предприятия и отделни самонаети и самоосигуряващи се лица.

Има два типа мерки - едните за осигуряване на капитал за оборотно и ликвидно финансиране. Той ще бъде осигуряван през търговските банки. Критериите, на които трябва да отговарят малките и средни предприятия, са изключителни либерализирани от гледна точка на стандартната банкова практика, като за това конкретно се предвижда да бъдат намалени лихвените нива в много случаи до нула и да се получават лихвени субсидии за една голяма част от предлаганите кредити, каза Дановски.

Марин Дановски - председател на УС на "Фонд на фондовете": Ще бъде увеличен гратисният период, през който те ще могат да се връщат - до 3 години. Примерно продуктът, който ще предложи Българската банка за развитие, е с период на възвращаемост 5 години, като 3 години ще бъде гратисният период.

Вижте целия разговор с председателя на "Фонд на фондовете" във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Бизнес.БГ" се връща в ефира на БНТ тази вечер от 21ч.
"Бизнес.БГ" се връща в ефира на БНТ тази вечер от 21ч.
Илия Тодоров: Изходът е фатален, когато не знаеш какво се случва с автомобила ти
Илия Тодоров: Изходът е фатален, когато не знаеш какво се случва с автомобила ти