НОВИНИ

Илия Тодоров: Изходът е фатален, когато не знаеш какво се случва с автомобила ти

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 22.04.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Сигурност и правосъдие

При младите шофьори ключово е обучението. Когато се правят промени във връзка с него, се следят правилата на спазване на изпита, поставят се камери, но на самото обучение малко се обръща внимание. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Относно случая с 22-годишния, който причини катастрофата, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков, Тодоров коментира, че младежът не е нов водач по смисъла на закона, тъй като не е шофьор от 2 години, но е неопитен.

Илия Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи: На самото обучение доста малко се обръща внимание. Дали тези разписани часове за кормуване се спазват, при какви условия се спазват, в какво ги обучават водачите, дали управляват при различни метеорологични условия, при различни скорости извън града, в тъмните части на денонощието - все неща, които ни се налага да правим, когато вземем книжка.

Тодоров отбеляза, че на самия шофьорски изпит обикновено се кара с 30 - 40 км/ч в града и по-голямата част от изпита преминава в чакане на червения светофар.

Илия Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи: Ако не познаваш чисто физически какво се случва с автомобила ти, когато настилката не е добра, когато караш с по-висока скорост и когато влизаш в завой с по-висока скорост, изходът е фатален.

С моите колеги от доста дълги години апелираме да има място, където младите шофьори могат да карат на обезопасени места и да изразходват адреналина си. За съжаление единственото такова трасе, което има в момента, е в Калояново, близо до Пловдив, каза в скайп разговор автомобилният състезател Калин Бенчев.

Калин Бенчев - автомобилен състезател: Това е единствената писта в момента, на която може всеки може да си плати и да покара с каска, да излее адреналина си и след това да се върне в градска среда, където да бъде внимателен.

Бенчев подчерта, че трябва да има ограничаване на кубатурата и конските сили на автомобилите, които младите водачи управляват.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонд на фондовете: Обявеният вчера пакет от мерки е следващият икономически отговор на правителството
Фонд на фондовете: Обявеният вчера пакет от мерки е следващият икономически отговор на правителството
Нови 49 случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 1015
Нови 49 случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 1015